Pravila

 

Pravila su rezultat dugogodišnjeg rada i organizacije online natjecanja. Bez obzira na sve napisano najvažnije je da POŠTIVATE PROTIVNIKA a da se pravila pridržavamo! Molimo vas da smanjite igranje preko WIFI mreže, veza je puno stabilnija preko LAN kabla, molimo vas da smanjite pauziranje za vrijeme utakmice, tri su zamjene dopuštene pa je realno očekivati da se u trajanju utakmice ne pauzira više od tri puta. Nogometni BONTON nas čini igračima kakvi trebamo biti, čini našu zajednicu boljom od drugih! Bez obzira na rezultat, pobjedu ili poraz, ne oklijevajte čestitati igraču s druge strane!

NATJECATELJSKA PRAVILA

PRO EVOLUTION SOCCER

1.Igraju se 3 kola tjedno (četvrtak, 00:00h do srijede 23:59h), u slučaju potrebe može se otvorit više kola, nova kola se otvaraju četvrtkom. Za kup natjecanja voditelji određuju rokove!

2.Kola se ne smiju odigravati unaprijed osim ako za to ne postoji opravdan razlog (putovanja, posao, obaveze)!

3.U slučaju odsutnosti dužni ste se javiti administratoru/voditelju lige te navesti datum od kada do kada Vas neće biti! Tada vam se u dogovoru s voditeljima dopušta igranje kola unaprijed ili zaostatak koji nadoknađujete po povratku!

4.Satnicu igranja određuju igrači, kako im najviše odgovara ali u roku tj. tekućem tjednu

5.Svi igrači trebaju spremiti SS statistike nakon utakmice (na svoju konzoli najbolje), ne šaljete ga ukoliko voditelj lige to ne zatraži potvrdu da je utakmica odigrana

6.Domaćin je dužan napraviti sobu za odigravanje utakmice prema sljedećim postavkama:

GENERAL MATCH SETTINGS:

 •     Match time: 10 min
 •     Injuries: ON
 •     Ball type: Zabranjene lopte u bojama
 •     Time limit: Long
 •     Extra time: OFF
 •     PK: OFF
 •     No. of sub. 5 (2x2 igrača, 1x1 igrač)
 •     Stadium: Izbor domaćina
 •     Time: Night (Noć)
 •     Season: Random
 •     Weather: Random
 •     Lenght of grass: Izbor domaćina
 •     Pitch conditions: Random

Ovisno o serijalu PES-a

NAPOMENA: Ukoliko je postavljena dnevna utakmica ili boja lopte koja se ne bi smjela koristiti onda niste dužnu odigrati utakmicu, tj možete odmah napustiti ili uzastopce stiskati pauzu da protivnik vidi da sugerirate na prekid, odnosno da nešto nije u redu. U slučaju da odigrate utakmicu tj da primite gol, ili jedno poluvrijeme onda nemate pravo na žalbu, odnosno prihvatili ste uvjete na terenu!

7. Načini igranja eFootball league kupova:

eFootball PES league cup

 • PRVI DIO (Skupine): Natjecatelji su podjeljeni u 8 skupina. Nositelji su igrači iz viših divizija, tako da su po 2 natjecatelja iz 1.lige raspoređeni u 8 skupina (prva jakosna skupina), 2 natjecatelja iz 2.lige u 8 skupina(druga jakosna skupina) dok su ostala mjesta popunjena igračima iz nižih divizija. U skupinama se igra home&away a po dva najbolje plasirana idu u 1/8 završnice. Skupine određuje ždrijeb. Postavke iste kao i za LIGAŠKE UTAKMICE.
 • DRUGI DIO (playoff) Igra se sistem BO3, bolji u tri susreta, odnosno tko prije dvije pobjede. U svim susretima uključujete Extra time (produžetke) i Penalties (jedanaesterce)
 • ZAVRŠNICA (finale) Igra se jedna utakmica u POSTAVKAMA  se uključuje Extra time (produžeci) i  Penalties (jedanaesterci).

The twelfth player FA cup

 • 12th player FA cup se igra s klubovima po želji
 • Igra se jedna utakmica, domaćina određuje ždrijeb.
 • Domaćin bira klub prvi, dok gost ne smije koristiti isti klub kao domaćin
 • U slučaju neriješenog rezultata, utakmica se ponavlja no sa zamjenom domaćinstva
 • U slučaju ponavljanja domaćin bira klub prvi, dok gost ne smije koristiti isti klub kao domaćin
 • U slučaju da se igra druga utakmica, domaćin (host) dužan je uključiti jedanaesterce
 • Ako je rezultat u drugoj utakmici neriješen, pristupa se izvođenju jedanaesteraca (gol u gostima se ne računa)
 • Od četvrtzavršnice eFootball PES kupa, u slučaju neriješenog odmah se pristupa izvođenju jedanaesteraca-nema uzvrata i zamjene domaćinstva

8. Utakmice dogovarajte razumno, koristite grupu na DISCORDU i privatno slanje poruka putem DISCORDA ili vaše konzole, pokušajte dogovoriti utakmicu, ukoliko vam netko ne odgovara na poruku, zanemarite nastavak dopisivanja vi ste učinili korak koji je bio potreban za ostvarivanje komunikacije i pokušaj da dogovorite utakmicu, ukoliko se protivnik ne javi proslijedite SS vašem voditelju lige, ne ulazite u RASPRAVE s ostalim natjecateljima, mi smo tu da riješimo probleme! Domaćin je dužan kontaktirati gostujuću momčad prvi te pokušati dogovoriti termin odigravanja utakmice.

9.Svi igrači su dužni slati svoja izvješća putem google forme kako bi administratori mogli ažurirati rezultate

10.Slanja izvješća su jednake važnosti kao i samo odigravanje utakmica! U slučaju ne slanja izvješća sankcije su jednake kao i kod neodigravanja utakmica.

11.Da bi se odvojili igrači koje popularno zovemo “Quiteri” ili “Interrupteri” te imali što bolju kvalitetu natjecanja od  1.rujna 2011 u našim natjecanjima moći će sudjelovati samo aktivni članovi Društva “12. igrač”.

12.Aktivni članovi su dužni platiti godišnju članarinu. O visini godišnje članarine odlučuju aktivni članovi na čelu s EVOLUTION CREW!

13.Klubovi će se birati:

A)  po redoslijedu kojeg će odlučivati draft:

 • Draft za redoslijed izbora klubova će biti live ako u dogovoru s igračima nije odlučeno drugačije.
 • Klubovi će biti raspoređeni po POTOVIMA i to 1.liga  s najjačim klubovima (4.5* /5*), 2.liga (4*), 3.liga (3.5*) i 4.liga (3.5* i niže).
 • POTOVE je organizator dužan objaviti prije početka biranja klubova.
 • Klubovi van POTA koji su namijenjeni za neku od liga ne smiju se izabrati osim za ligu kojoj su namijenjeni, kako se ne bi utjecalo na kvalitetu klubova u nižem rangu natjecanja.
 • POTOVI i jačine se mogu razlikovati, ovisno o izdanju PRO EVOLUTION SOCCERA.
 • Organizator može donijeti i drugačiju odluku o jačini potova i o tome upoznati sudionike natjecanja prije izbora klubova!

B) prema osvojenoj poziciji na kraju prvenstva

 • Birate klub na osnovu svoga rezultata, odnosno prema poziciji koju ostvarite na kraju prvenstva.
 • Natjecatelji koji osvoje drugu ili treću ligu, odnosno ostvarili su promociju u viši rang natjecanja, teoretski jaču ligu birati će 13. (prvoplasirani) ,14. (drugoplasirani) ,15. (trećeplasirani)i 16. (četvrtplasirani) odnosno natjecatelji koji su ispali iz jače lige birati će 1. (trinestoplasirani), 2. (četrnaestoplasirani), 3. (petnaestoplasirani) i 4. (šesnaestoplasirani) a ostali prema poretku koji su postigli u ligama.
 • Natjecatelji  koji nisu odigravali na vrijeme i bili su kažnjavani birati će posljednji.
 • U najnižem rangu (bilo koja liga, bilo treća ili peta) također se odnosi pravilo kako je napisano osim za nove članove koji tek ulaze u natjecanje, oni bi birali prema redoslijedu prijava, tipa bude li 4-5 novih oni biraju iza zadnjeg u najnižem rangu.

Organizator može donijeti i drugačiju odluku o načinu izbora klubova te s time upoznati natjecatelje.

14.Svaki igrač će imati jedan sat za izabrati klub, tek kada igrač prije vas izabere klub vi možete birati klub, ako ne izabere u roku onda je birati slijedećeg tj. igrača iza njega koji ima rok od 1 sata!

15.Igrač kojem istekne rok od 1h bira kada bude on-line. Rok za izbor mu ističe 3h nakon što zadnji igrač izabere klub.

16.U slučaju da prijavljeni igrač ne izabere klub a istekne rok od 3 sata poslije posljednjeg igrača koji je izabrao klub, smatra se da nije potvrdio svoje sudjelovanje u ligi, te ispada iz daljnjeg natjecanja za nadolazeću sezonu!

17.S klubom kojeg ste izabrali igrate do završetka sezone

18.U slučaju većeg broja sudionika igrati će se više liga uz mogućnost ispadanja, tj. promoviranja u visi rang !

19.U slučaju pucanja veze igrači se dogovaraju hoće li nastaviti utakmicu ili ponoviti, ovisno od minute kad je pukla i kakva je bila tokom cijele utakmice. U slučaju da se ne mogu dogovoriti onda će to za njih odlučiti organizatori (oni će na osnovu njihovih izvješća donijeti odluku o ponavljanju utakmice ili o rezultatu).

20.Utakmice koje se dogovorom igrača prekinu u prvih 15 minuta će se ponavljati, utakmica koja se nastavi iza navedenog vremena neće se ponavljati, već će se nastaviti od minute kada je veza pukla i pri rezultatu koji je do tada postignut osim ako se igrači ne dogovore suprotno.

21.U slučaju da prije početka utakmice veza pukne (prilikom postavljanja prve momčadi) a Vi sumnjate da je protivnik to napravio namjerno radi forme igrača, niste dužni odigrati susret već šaljete izvješće (žalbu) administratoru/voditelju lige! Ako odigrate susret Vaše izvješće (žalba) neće biti uvažena!

22.U slučaju namještanja i pogodovanja rezultata , akteri će biti kažnjeni izbacivanjem u niži rang natjecanja te zabranom nastupanja u nadolazećoj sezoni portala ili zabranom napredovanja u viši rang jednu ili više sezona !

23.Svaki igrač automatski nastupa u sljedećoj sezoni ako nije DNF ili nije najavio odsutnost. Kao takav ulazi u ždrijeb za biranje klubova a ukoliko ne izabere klub poslije zadnjeg 24h smatra se da neće nastupiti te ulazi sljedeći iz nižeg ranga! Organizator može donijeti i drugačiju odluku te tražiti potvrde za nadolazeću sezonu.

24.U slučaju da igrač preskače sezonu svoje mjesto ne može ustupiti nikom umjesto njega ulazi sljedeći najbolje plasirani iz nižeg ranga !

25.Kada se igrač koji je preskočio sezonu vraća u natjecanje , kreće iz najnižeg ranga natjecanja kao i svaki novi sudionik !

26.U slučaju odustajanja od lige nakon njenog početka, igrač koji odustane bit će kažnjen izbacivanjem iz svih natjecanja u kojima sudjeluje, a u organizaciji su 12. igrača.

 • Igrač se može vratiti iduće sezone te sudjelovati u ligama no iz najnižeg ranga kao svaki novi igrač. Organizatori mogu donijeti i drugačiju odluku, ovisno o razlozima odustajanja.
 • U slučajevima kada igrač odustane od natjecanja za vrijeme prvog dijela ligaškog natjecanja, bit će izbrisan iz natjecanja, a sve njegove do tada odigrane utakmice poništiti. Ako igrač odustane od ligaškog natjecanja nakon odigranog prvog dijela natjecanja, a prije odigravanja prve utakmice drugog dijela ligaškog natjecanja, sve njegove odigrane utakmice prvog dijela natjecanja ostaju registrirane.
 • U slučaju kada igrač za vrijeme prve polovine drugog dijela odustane od natjecanja, sve njegove odigrane utakmice prvog dijela natjecanja ostaju registrirane, a sve njegove odigrane utakmice drugog dijela natjecanja smatrat će se kao da ih nije igrao te će biti poništene.
 • U slučaju kada igrač odustane od natjecanja za vrijeme druge polovine drugog dijela natjecanja, sve njegove odigrane utakmice ostaju registrirane, a sve naredne utakmice po rasporedu registrirat će se  3-0 u korist njegovog protivnika.
 • Igrači koji su odustali ili dobili DNF iz bilo kojeg natjecanja u organizaciji 12. igrača neće moći sudjelovati u MANAGER ligama prije nego li odigraju minimalno 3 ligaške sezone u nekom od ostalih natjecanja.
 • Igrači koji budu imali odustajanje ili DNF  u bilo kojem natjecanju u organizaciji 12. igrača a u slučaju ponavljanja odustajanja ili DNF biti će isključeni iz svih natjecanja u organizaciji 12.Igrača na jednu(1) godinu, nakon toga će ih se tretirati kao nove članove društva 12. igrač

27. Ukoliko se utakmica ne odigra u roku a ne javite se nekom od voditelja, utakmice će se registrirati prema pravilu:

 • Sve zaostale utakmice bez opravdanja registriraju se 0:0 i natjecateljima se dodjeljuje 1 bod kazne
 • 24h nakon završetka roka natjecatelji su dužni poslati SS da su pokušali kontaktirati drugog natjecatelja i dogovoriti utakmicu ako nije bilo odgovora i truda druge strane da se ista odigra, utakmica će se registrirati 3:0 u korist natjecatelja koji je pokušao dogovoriti utakmicu
 • Nakon što utakmice bude registrirane 0:0 i bude dodijeljen 1 bod kazne, natjecatelji više nemaju pravo žalbe, odnosno isteklo je 24h od završetka otvorenih kola, tj rok u kojem su trebali poslati SS ili opravdanje zašto nije odigrano
 • DNF dodjeljuju isključivo članovi organizatori , mogu se dodijeliti zbog zaostalih, nešportskog ponašanja ili kršenja PES pravila !

28.U slučaju da dva ili više natjecatelja imaju isti broj bodova, o zauzetom mjestu u konačnoj tablici odlučuje:

 •  bolja gol razlika između postignutih i primljenih golova u svima utakmicama lige.
 • ako je i dalje isto stanje odlučuje veći broj golova postignutih na svim utakmicama lige
 • ako je i dalje isto stanje odlučuje međusobni omjer natjecatelja
 • ako je i dalje isto stanje – odlučuje majstorica

29.Od 1.1.2018 donijeta je odluka od prijavljivanju smetnji prilikom igranja (LAG) bio on slučajan ili namjeran. LAG se prijavljuje isključivo voditelju lige koji je dužan voditi evidenciju. Ukoliko bude više žalbi na jednog igrača njegov status se “zamrzava” dok ne riješi problem otvaranjem portova, promjenom rutera ili operatera!

30. "1na1" , pravilo koje se odnosi kada natjecatelj ide s igračem izravno na golmana, a drugi natjecatelj ga namjernim prekršajem s leđa zaustavi što obično rezultira izravnim crvenim kartonom. Ova situacija je kažnjiva ukoliko oštećeni igrač u roku od 24h sata prijavi situaciju voditelju natjecanja uz predočenje snimke kako bi se ustanovilo da li je  prekršeno pravilo. Nepoštivanje ovog pravila rezultira registriranjem utakmice 3:0 protiv kršitelja istog. Ukoliko dođe do višestrukog nepoštivanja pravila rezultirati će diskvalifikacijom igrača iz daljnjeg natjecanja!

31.Igrači koji se nedolično ponašaju na forumu, ne poštuju protivnika, vrijeđaju jednako tako mogu biti kažnjeni izbacivanjem iz daljnjeg natjecanja, oduzimanjem bodova, upozorenjem bez obzira igrali sve utakmice u roku ili ne, kao takvi njihov ID će se naći na listi blokiranih kao i onog koji odustane u pola sezone, ne odigrava na vrijeme, o čemu odlučuje EVOLUTION CREW

32.Klauzula o neaktivnosti-rokove igranja donosi EVOLUTION CREW! Nepoštivanje istih rezultira obično diskvalifikacijom igrača iz daljnjeg natjecanja!

33.O broju sudionika u ligama odlučuje EVOLUTION CREW

Molim sve igrače ukoliko dođe do bilo kakvih problema, nesportskog ponašanja ili kršenja pravila da ne ulaze u rasprave s drugim natjecateljem već da se javi voditeljima i upozna ih s nastalom situacijom, ne želimo svađe i rasprave između natjecatelja koje ne vode nigdje, još jednom poštujte jedne druge i uživajte igrajući PES, iz poraza učite, pobjedniku čestitajte, THE PITCH IS OURS !!!

1.Igraju se 3 kola tjedno u roku od 7 dana, u slučaju potrebe može se otvorit više kola, nova kola se otvaraju četvrtkom. Za kup natjecanja voditelji određuju rokove!

2.Kola se ne smiju odigravati unaprijed osim ako za to ne postoji opravdan razlog (putovanja, posao, obaveze)!

3.U slučaju odsutnosti dužni ste se javiti administratoru/voditelju lige te navesti datum od kada do kada Vas neće biti! Tada vam se u dogovoru s voditeljima dopušta igranje kola unaprijed ili zaostatak koji nadoknađuje te po povratku!

4.Satnicu igranja određuju igrači, kako im najviše odgovara ali u roku tj. tekućem tjednu

5. Maksimalna jačina ekipe u prvom dijelu sezone je 1500, a nakon toga svaki igrač ovisno o poziciji na tablici dobiva određen broj bodova s kojim može pojačati ekipu, dopušteni su igrači svih boja lopti ( bijela, brončana, srebrna, zlatna, crna, crna legende )

6.Postavke za utakmice:

GENERAL MATCH SETTINGS:

Match time: 10 min
Injuries: ON
Ball type: Zabranjene lopte u bojama
Time limit: Long
Extra time: OFF
PK: OFF
No. of sub. 3
Stadium: Izbor domaćina
Time: Night (Noć)
Season: Random
Weather: Random
Lenght of grass: Izbor domaćina
Pitch conditions: Random

7. Ekipe su podijeljene u dvije lige ( SJEVER - JUG ), a po najbolja dva plasirana iz svake divizije na kraju sezone ide u završnicu koja se igra po knockout sistemu natjecanja (FINAL FOUR)
FINAL FOUR se igra na dvije pobjede s uključenim produžetcima i penalima.

8. myClub PESBALL league cup

PRVI DIO (Skupine): Natjecatelji su podjeljeni u skupine. U skupinama se igra home&away a po dva najbolje plasirana idu u završnicu. Skupine određuje ždrijeb. Postavke iste kao i za LIGAŠKE UTAKMICE.

DRUGI DIO (playoff) Igraju se dvije utakmice, sistem home&away s tim da pogodak više u gostima donosi prednost. U slučaju da nakon obje utakmice ni jedan igrač nema prednost igra se “majstorica” u tom slučaju dolazi do promjena u POSTAVKAMA te se uključuje Extra time (produžeci) i Penalties (jedanaesterci). Domaćin u majstorici je igrač koji je bio i u prvoj utakmici domaćin(ždrijeb odlučuje). U “majstorici” ne vrijedi gol u gostima, kod neodlučenog ide se na produžetke i jedanaesterce!
ZAVRŠNICA (finale) Igra se jedna utakmica u POSTAVKAMA te se uključuje Extra time (produžeci) i Penalties (jedanaesterci).

9. BONUSI za myClub BALL:
Bonusi za rast se dodijeljuju na polusezoni po sljedećem kriteriju:
1. mjesto (vodeći) + 100 ( 1600 maxTEAM STRENGTH )
2. mjesto + 110 ( 1610 maxTEAM STRENGTH )
3. mjesto + 120 ( 1620 maxTEAM STRENGTH )
Svaku sljedeću sezonu bodovi se izravnavaju te je start ponovno s jednakom jačinom momčadi (O jačini odlučuje organizator).

10.Svi igrači su dužni slati svoja izvješća putem google forme kako bi administratori mogli ažurirati rezultate

11.U slučaju pucanja veze igrači se dogovaraju hoće li nastaviti utakmicu ili ponoviti, ovisno od minute kad je pukla i kakva je bila tokom cijele utakmice. U slučaju da se ne mogu dogovoriti onda će to za njih odlučiti organizatori (oni će na osnovu njihovih izvješća donijeti odluku o ponavljanju utakmice ili o rezultatu).

12.Utakmice koje se dogovorom igrača prekinu u prvih 15 minuta će se ponavljati, utakmica koja se nastavi iza navedenog vremena neće se ponavljati, već će se nastaviti od minute kada je veza pukla i pri rezultatu koji je do tada postignut osim ako se igrači ne dogovore suprotno.

13.U slučaju da prije početka utakmice veza pukne (prilikom postavljanja prve momčadi) a Vi sumnjate da je protivnik to napravio namjerno radi forme igrača, niste dužni odigrati susret već šaljete izvješće (žalbu) administratoru/voditelju lige! Ako odigrate susret Vaše izvješće (žalba) neće biti uvažena!

14.U slučaju namještanja i pogodovanja rezultata , akteri će biti kažnjeni zabranom nastupanja u nadolazećoj sezoni portala.

15. Od 1.1.2018 donesena je odluka od prijavljivanju smetnji prilikom igranja (LAG) bio on slučajan ili namjeran. LAG se prijavljuje isključivo voditelju lige koji je dužan voditi evidenciju. Ukoliko bude više žalbi na jednog igrača njegov status se “zamrzava” dok ne riješi problem otvaranjem portova, promjenom rutera ili operatera!

16.Igrači koji se nedolično ponašaju na forumu, ne poštuju protivnika, vrijeđaju jednako tako mogu biti kažnjeni izbacivanjem iz daljnjeg natjecanja, oduzimanjem bodova, upozorenjem bez obzira igrali sve utakmice u roku ili ne, kao takvi njihov ID će se naći na listi blokiranih kao i onog koji odustane u pola sezone, ne odigrava na vrijeme, o čemu odlučuje EVOLUTION CREW

17. Na kraju polusezone igrači koji nisu poštivali neka od pravila, dobivaju kaznu u obliku smanjivanja jačine ekipe ( -10 )

****  Utakmice dogovarajte razumno, pošaljite poruku i pričekajte odgovor o terminu odigravanja. Dovoljno je uputiti jednom/dvaput  poruku , u slučaju neodgovaranja ili bilo kojeg drugog problema javiti se voditelju bez međusobnog prozivanja i rasprave (bilo u grupi bilo privatno)! Pokušajte se organizirati da pratite obavijesti vaše grupe i poruka u DISCORD aplikaciji, lakše vam je nego preko uobičajenih aplikacija koje koristite za privatne stvari.

 

Pravila, nagrade i sankcije za 7. sezonu FML

IGRAČI I ROSTERI

 1. Za prvi prijelazni rok u kojem ste složili momčad imali ste na raspolaganju 75 mil. € ( vrijednost igrača se gleda na www.transfermarket.com u daljnjem tekstu TM ). Igrače koje ste doveli ostaju u klubu dok god ih ne prodate, otpustite, budu izbrisani iz database-a ili dok neko u prijelaznom roku ne plati odštetu potrebnu za raskid ugovora. U svakom idućem prijelaznom roku imati ćete onoliko koliko zaradite u prethodnoj sezoni
 1. Kod slaganja ekipa potrebno je voditi računa o tri faktora:
 • minimalan broj registriranih igrača je 18
 • maksimalan broj registriranih igrača je 25 ili ukoliko ste izgradili nogometnu akademiju onda je 35
 •  maksimalan broj igrača od 21 godine i starijih je 25 po ekipi
 1. Ukoliko jedan ili više igrača budu izbrisani iz database-a, manager dobiva onoliko novaca natrag koliko je igrač vrijedio u trenutku brisanja s database-a, te ima pravo angažirati zamjenu u sljedećem prijelaznom roku
 1. Manager kluba može igrača kojeg više ne želi u svojoj ekipi otpustiti tokom prijelaznog roka i za njega dobija 100 % igračeve vrijednosti
 1. Na kraju prvenstva svaki manager daje plaću svojim igračima ovisno o njihovim overall ocjenama:  
 1. Troškovi medicinskih usluga po sezoni za klub iznose 5 mil. €
 1. Troškovi održavanja infrastrukture (stadion) kluba po sezoni iznose 1,5 mil. €
 1. Svaki klub na kraju sezone plaća učešće u ligi, za vođenje administracije i tehničkih detalja, i to u visini od 3 mil. €
 1. Nije dozvoljeno koristiti ekipe koje nisu u PES-u ili koje nisu ubačene putem službenog patcha udruge 12. IGRAČ

PRIJELAZNI ROK I TRANSFERI IGRAČA

 1. U prijelaznom roku dozvoljeno je kupovati, prodavati, otpuštati i posuđivati igrače
 1. Posudbe i međusobne prodaje manageri dogovaraju osobno, a svoj dogovor, službeno jedan od dvojice šalje putem Google obrasca za međusobnu prodaju ili posudbu
 1. Svaki prijelazni rok se sastoji od:
 • posudbe i međusobni transferi
 • plaćanje odšteta
 • otpuštanja igrača
 • kupovina slobodnih igrača
 1. U prijelaznom roku između dva prvenstva dozvoljeno je maksimalno 6 ulaznih transfera po klubu, a u prijelaznom roku na polusezoni jednog prvenstva dozvoljeno je maksimalno 3 ulazna transfera
 1. Posudbe igrača ne tretiraju se kao ulazni transferi
 1. Pravilo kod plaćanja odšteta glasi: u slučaju kad igrač vrijedi manje od 5 mil. €, odšteta iznosi 10 mil. € dok ako igrač vrijedi više od 5 mil. € iznos odštete je vrijednost igrača po TM X 2, znači duplo veća.

Primjer 1

 • Igrač 1 - 3,5 mil. € - raskid ugovora = 10 mil. €

Primjer 2

 • Igrač 2 - 7,3 mil. € - raskid ugovora = 14,6 mil. €
 1. Odštete se ne mogu plaćati za igrače od 20 godine i mlađe
 1. Kod kupovine igrača koji na TM nemaju cijenu, računa se cijena od 0,1 mil. € za igrača
 1. Ukoliko se otpušta igrača koji nema cijenu, klub za njega ne dobija ništa

NAGRADE I BONUSI

 1. Nagrada za sudjelovanje u sezoni 25 mil. €
 1. Nagrada za završetak sezone 3 dana ili više prije roka 5 mil. €
 1. Nagrada za završetak sezone 2 dana prije roka 1 mil. €
 1. Nagrada za osvajača lige 10 mil. €
 1. Nagrada za najboljeg golmana 2 mil. €
 1. Nagrada za najboljeg strijelca 2 mil. €
 1. Nagrada za najboljeg asistenta 1,5 mil. €
 1. Nagrada za MVP-a sezone 2,5 mil. €
 1. Nagrada za FAIR PLAY  (ekipa s najmanje kartona) - 2 mil. €
 1. Nagrada za pobjedu na domaćem terenu 100.000,00 €
 1. Nagrada za pobjedu na gostujućem terenu 200.000,00 €

FUMA MANAGER LIGA KUP

 1. FML kup igra se po pravilima VFL liga kupa
 2. Ukoliko netko od sudionika ne odigra utakmice grupne faze u roku, nema pravo nastupa u knock - out fazi FML liga kupa, a njegovo mjesto preuzima sljedeća niže plasirana ekipa koja je odigrala sve utakmice u roku, a izbačenim ekipama ne zaračunavaju se bonusi za nastup u FML liga kupa, ali MALU SI da
 1. Ukoliko iz iste skupine više klubova budu izbačeni iz knock out faze FML liga kupa, pravo nastupa stječe trećeplasirani klub iz ostalih skupina s najviše osvojenih bodova, a u obzir se uzimaju samo bodovi protiv prva dva kluba iz skupine u kojem je klub nastupao
 1. Ukoliko klubovi koji nastupaju u knock out fazi FML liga kupa ne odigraju svoje utakmice u roku, oba kluba bit će izbačena, a protivnik koji ih čeka u narednoj fazi FML liga kupa prolazi dalje automatski
 1. U knock out fazi FML liga kupa igraju se dvije utakmice, vrijedi pravilo gola u gostima, a ukoliko nakon dvije utakmice i dalje je rezultat izjednačen, igra se treća utakmica sa uključenim produžecima i penalima
 1. Finale FML liga kupa igra se samo jedna utakmica uz uključene produžetke i penale
 1. Iznimno u trećim utakmicama i finalu (utakmice sa uključenim produžecima) dozvoljeno je napraviti 4 izmjene, s time da 3 moraju biti unutar 90 minuta, a jedna je dozvoljena u produžecima
 1. Sudjelovanje u skupinama kupa i odigravanje svih utakmica u roku - 1 mil. €
 1. Sudjelovanje u četvrtfinalu 0,5 mil. €,
 1. Sudjelovanje u polufinalu 1 mil. €,
 1. Pobjednik kupa 2,5 mil. € i finalist 1,5 mil. €
 1. Najbolji strijelac kupa 1,5 mil. €
 1. Najbolji asistent kupa 1 mil. €
 1. Najbolji golman kupa 1,5 mil. €
 1. MVP kupa 2 mil. €

SUPERKUP

 1. Superkup igraju osvajač kupa i osvajač lige
 1. Ukoliko je isti manager osvojio i ligu i kup, za Superkup se bore prvak i drugoplasirani na kraju prvenstva
 1. Superkup se igra nakon završenog prvenstva i kupa
 1. Superkup se igra samo jedna utakmica uz uključene produžetke i penale i 4 dozvoljene izmjene ( 3 izmjene unutar 90 minuta i 1 izmjena u produžecima )
 1. Nagrada za osvajača Superkupa je 1,5 mil. €

KAZNE - vrijede za FML i FML kup

 1. Kazne za kartone - svaki karton 0,3 €
 1. Kazne za ne slanje SS voditelju lige - 3 mil. € po kolu ( domaćin je dužan poslati SS, ukoliko se protivnici drugačije ne dogovore )
 1. Kazne za nepotpune i nejasne (nečitke) screenshotove - 1,5 mil. €
 1. Za sve utakmice prvenstvene i u liga kupu, domaćin je dužan poslati SS (screenshotove)  utakmice adminu lige - Febo, s jasno vidljivim sljedećim podatcima:
 1. Broj kola
 2. Ekipe
 3. Rezultat
 4. Sastavi (moraju biti vidljivi golmani i MVP)
 5. Statistika utakmice (obrane golmana)
 6. Strijelci i asistenti
 7. Kartoni
 1. Kazne za nepoštivanje rokova u iznosu od 5 mil. € idu onome ko ne ispoštuje rokove odigravanja, uz to i ukoliko se radi o grupnoj fazi ili knock out fazi kupa ide i DNF iz daljnjeg natjecanja
 1. Zbog regularnosti prvenstva, na kraju sezone sve neodigrane utakmice registriraju se rezultatom 0-0 i klubovima se oduzima jedan (onaj dodijeljen registracijom utakmice 0-0) ili dva boda (ukoliko admini odluče na osnovu većeg broja neodigranih utakmica i nepoštivanja protivnika)

INFRASTRUKTURA

STADIONI

 1. Svaki klub u vlasništvu ima stadion početnog kapaciteta od 10000 sjedećih mjesta
 1. Svako sjedalo košta 10 €, te svaka domaća utakmica računa se kao rasprodani stadion, a VIP loža ukoliko postoji 50 € sjedalo
 1. Fan shop nosi 0,2 mil. € za svakog igrača koji je bio MVP u sezoni bar na jednoj utakmici
 1. Medicinski centar smanjuje troškove liječenja i brige o igračima za 50 %
 1. Svaki stadion može biti nadograđen i to:
 • dodatnom tribinom (200 € sjedalo, a maksimalan broj sjedala s uključenom VIP ložom, na stadionu je  80000 mjesta)
 • VIP loža (maksimalno jedna po stadionu i maksimalno 2500 mjesta - 700 € sjedalo)
 • Fan shop (3 mil. €)
 • Medicinski centar ( 5 mil. €)
 1. Svaka nadogradnja mora biti najavljena za vrijeme prijelaznog roka u trensfer grupi i troškovi se oduzimaju odmah u trenutku objave, a novi kapaciteti idu u funkciju s početkom nove sezone
 1. Ukoliko netko želi mijenjati klub, gubi sve nadogradnje napravljene na stadionu i uz novi klub ide i novi stadion sa početnim kapacitetom

NOGOMETNA AKADEMIJA

 1. Nogometna akademija služi klubovima za dovođenje mladih i talentiranih igrača
 1. Igrači u nogometnoj akademiji mogu biti dok ne napune 21 godine, a nakon toga ili se promoviraju u prvu ekipu ili se otpuštaju u prvom sljedećem prijelaznom roku
 1. Trošak nogometne akademije je jednokratan i iznosi 10 mil. € i plaća se odmah, a nogometna akademija može se sagraditi samo u prijelaznom roku prije početka sezone a mora biti najavljena u transfer grupi
 1. Za vrijeme provedeno u akademiji igrač ne prima plaću, nego tek kad bude prebačen u prvu ekipu
 1. Maksimalan broj u nogometnoj akademiji je od 10 igrača
 1. Kupnja igrača u nogometnu akademiju istovjetna je kupnji slobodnog igrača u redovnom prijelaznom roku, ako postoji interes od više klubova za jednog igrača, kreće se na licitaciju i najveća ponuda dobiva
 1. Igrač ako je otpušten iz nogometne akademije, klub za njega plaća porez 25% od prodajne vrijednosti
 1. Moguće je igrača koji je član prve ekipe prebaciti u nogometnu akademiju, ukoliko on ispunjava uvjete za to, samo prije početka sezone, nikako za vrijeme trajanja sezone ili na polusezoni
 1. Igrača iz nogometne akademije moguće je u bilo kojem trenutku prebaciti u prvu ekipu, ali tada kao i za ostale vrijedi pravilo plaće
 1. Član nogometne akademije može biti posuđen u drugi klub samo u njegovu prvu ekipu i taj klub isplaćuje normalno plaću igraču za vrijeme boravka u klubu

FOND ZA IZVRSNOST

 1. Fond za izvrsnost saveza stvara svoj budžet priljevom svih kazni dodjeljenih u FML ligi i FML liga kupu, administratorskih kazni te kamatama od kredita klubovima
 1. Sredstva fonda voditelji raspodjeljuju managerima za iznimna postignuća, uspjehe, korektnost,... na temelju događaja u tekućoj sezoni.
 1. Nije nužno potrošiti sav novac iz fonda, kao šta nije nužno sredstva dodijeliti u sezoni, ako ih nitko nije zaslužio
 1. Klubovi imaju mogućnost iz fonda zatražiti kredit s određenim rokom otplate i unaprijed utvrđenom kamatom
 1. Iznos kredita koji klubovi mogu dobiti određuju voditelji lige, ovisno o količini novaca u blagajni Fonda za izvrsnost
 • A - rok otplate 1 - 3 sezone
 • B - kamata 10% od glavnice godišnje
 1. Nakon svake sezone klub je dužan uplatiti u Fond za izvrsnost godišnju kamatu i dio glavnice ako želi, a nakon isteka treće sezone od kad je kredit podignut dužan je vratiti cjelokupni iznos ostatka kredita i pripadajuće kamate
 1. Klub korisnik kredita ne može uzet novi kredit dok ne vrati u cijelosti prijašnji kredit i plati kamatu

TV PRAVA

 1. Stvorena je Facebook grupa FuMa evolution manager liga TV - link
 1. U grupu se objavljuje video ili direktan prijenos ligaških i kup utakmica
 1. Svaki manager može objaviti utakmicu u kojoj je nastupio kao domaćin, ali nije obavezan to učiniti
 1. Za objavljivanje videa utakmice u  grupu , domaćina pripada iznos od 0,3 mil. € po objavljenom videu, ali mora minimalno objaviti 3 utakmice na kojima je bio domaćin, ukoliko netko objavi manje od 3 utakmice, neće dobit nagradu za one koje je objavio
 1. Ukoliko gost direktno prenosi utakmicu tada domaćin nije dužan objaviti video utakmice i ona ce biti uračunata u bonus ukoliko je pravilno objavljena.
 1. Samo pravilno objavljeni video uratci ući će u krug za nagrađivanje
 1. Pravilno objavljeni video uratci moraju imati u nazivu tim redoslijedom
 • broj kola
 • ime kluba domaćina
 • ime kluba gosta

NAGRADA IVICA OLIĆ

 1. Na kraju sezone biramo najljepši gol sezone, svaki manager ima pravo objavit svoje golove u Facebook grupu, za koje smatra da su pretendenti za najgol sezone. Video najljepših golova se šalju za vrijeme trajanja lige, gol s najviše likeova osvaja nagradu za najljepši gol sezone
 1. mjesto - 2,5 mil. €
 2. mjesto - 1,5 mil. €
 3. mjesto - 1 mil. €
 1. Video s najgolom sezone da bi konkurirao za nagradu mora u opisu sadržavati sljedeće podatke tim redoslijedom
 • ime kluba čiji je igrač postigao gol
 • igrač koji je postigao gol
 • broj kola
 1. Voditelj programa za TV prava i najgol sezone je Ljubo Blažević - tata_mata007

PREMIJE ZA MULTI EKIPU:

Trening:

 • po utakmici - 25.000,00
 • Clean sheet - 25.000,00 (LB,RB,CB,CB,DMF)
 • MVP - 25.000,00
 • Gol - 20.000,00
 • Assist - 25.000,00

Kazne:

 • Žuti karton (samo RWF, LWF i CF) - 50.000,00
 • Dva žuta kartona - 100.000,00
 • Crveni karton - 200.000,00
 • Ne dolazak na utakmicu bez najave - 1 mil. €
 • Ne odazivanje na prijave - 250.000,00

------------------------

Službene:

 • Pobjeda - 250.000,00
 • Nerjeseno - 125.000,00
 • Clean sheet - 75.000,00 (RB,LB,CB,DMF)
 • MVP - 50.000.00
 • Assist - 30,000.00
 • Gol - 30.000,00

Kazne:

 • Žuti karton (samo RWF, LWF i CF) - 100.000,00
 • Dva žuta kartona - 150.000,00
 • Crveni karton - 200.000,00
 • Ne dolazak na utakmicu bez najave - 1 mil. €
 • Ne odazivanje na prijave - 250.000,00

Nagrade za plasman:

 • Ulazak u četvrtfinale - 2,5 mil. €
 • Ulazak u polufinale - 3,5 mil. €
 • Ulazak u finale - 5 mil. €
 • Pobjeda u finalu - 10 mil. €

Nagrade za plasman se ne zbrajaju

Za ostvarivanje prava na bonuse igrač mora imati bar 70% službenih nastupa

The players are the reason why we are here, and the reason why we do what we do!

©The Twelfth player

Pravila, nagrade i sankcije za  MANAGER eLEAGUE

IGRAČI I TRANSFERI

1. Za prvi prijelazni rok imate na raspolaganju 120.000.000€ (vrijednost igrača
se gleda na www.transfermarkt.com u trenutku kupnje) odnosno 125.000.000€
ukoliko odaberete klub iz regije koji nema na PES-u ali službeno postoji (naš tim
će izraditi sve potrebno te će taj klub biti dio službenog patcha ML natjecanja.
Igrače koje kupite ostaju u klubu dok god ih ne prodate, otpustite, budu
izbrisani iz database-a.
2. Kod slaganja ekipa morate voditi računa o 2 stvari:
- minimalno 18 igrača
- maksimalno 25 igrača
Novi igrači koji tek slažu ekipu mogu u prijelaznom roku kupovati igrače od
klubova koji već sudjeluju u natjecanju ali za najviše 10% od vrijednosti tog
igrača po TM.
3. Nije moguće kupiti igrača iz drugog kluba bez suglasnosti dosadašnjeg kluba
4. Ukoliko jedan ili više igrača budu izbrisani iz database-a, manager dobiva
onoliko novaca natrag koliko je igrač vrijedio u trenutku brisanja s database-a,
te ima pravo angažirati zamjenu u sljedećem prijelaznom roku
5. Manager kluba može igrača kojeg više ne želi u svojoj ekipi otpustiti tijekom
prijelaznog roka te za njega dobiti 100% njegove trenutne vrijednosti po
transfermarktu
6. Igrači koji su kupljeni ne mogu biti transferirani (otpušteni, prodani drugom
klubu…) u istom prijelaznom roku
7. Na kraju prvog dijela i na kraju prvenstva svaki manager daje plaću svojim
igračima i to:

8. Nije dozvoljeno koristiti ekipe koje nisu u PES-u ili koje nisu ubačene putem
službenog patcha udruge 12. IGRAČ
9. Ako odabrani klub sa kojim nastupate (koristite ime, grb, dresove) odlučite
nakon neke sezone promijeniti ne gubite nadogradnje stadiona te zadržavate
kapacitet stadiona. Možete mijenjati ime klub nakon svake sezone ali ako sa
licenciranog pes kluba prelazite na klub iz ex-Yu onda dobijete bonus od
5.000.000€. Ako prelazite sa kluba iz ex-Yu na klub koji je licenciran na pesu
onda morate platiti 5.000.000€.
10. Ako neki klub ima prigovor na izračun financija dužan je uz prigovor poslati i
svoj izračun financija. Prigovori se šalju voditelju.

PRIJELAZNI ROK I TRANSFERI IGRAČA

1. U prijelaznom roku dozvoljeno je kupovati, prodavati i otpuštati igrače.
Kupnja i prodaja igrača može biti minimalno po trenutnoj vrijednosti igrača po
TM (u trenutku popunjavanja propisanog obrasca odnosno trenutku slanja ponude).
2. Međusobne prodaje manageri dogovaraju privatno, a svoj dogovor,
službeno jedan od dvojice šalje putem Google obrasca za međusobnu
prodaju.
3. Svaki prijelazni rok se sastoji od:
- međusobnih transfera
- kupovina slobodnih igrača putem zatvorenih ponuda (maksimalno 6 ponuda
u prijelaznom roku između sezona te maksimalno 3 ponude u prijelaznom roku
na polusezoni)
- otpuštanja igrača
- krediti i nadogradnje stadiona
4. Posudbe igrača nisu dozvoljene.
5. Zamjene igrača nisu dozvoljene.
6. Kod kupovine igrača koji na TM nemaju cijenu ili im je cijena manja od
250.000€, kupuju se minimalno za 250.000€. Svaka ponuda iznad 250.000€
mora biti djeljiva sa 250.000 (ako igrač košta 650.000€ morate ga platiti
750.000€, ako igrač košta 10.100.000€ morate ga platiti 10.250.000€)
7. Ukoliko se otpušta igrača koji nema cijenu, klub za njega ne dobija ništa
8. Kod međusobnih transfera koji imaju dogovorenu cijenu transfera veću od TM
vrijednosti plaća se porez 50% na tu razliku u cijeni.
Primjer 1: ako kupujete igrača za 70 miliona koji vrijedi po TM 20 miliona onda
je razlika u cijeni 50mil i prodavatelj plaća 25mil poreza. Na taj način kupac
plaća 70 miliona, a prodavatelj od tog transfera dobije 45 miliona.
Primjer 2: ako kupujete igrača za 20 miliona koji vrijedi po TM 10 miliona onda
je razlika u cijeni 10mil i prodavatelj plaća 5mil poreza. Na taj način kupac
plaća 20 miliona, a prodavatelj od tog transfera dobije 15 miliona.
9. Ukoliko igrač nekog kluba službeno prestane igrati nogomet dužni ste tog
igrača otpustiti u prvom idućem prijelaznom roku u kojem možete dovesti i
zamjenu. Do prve iduće mogućnosti otpuštanja tj. kupnje zamjene, ga možete
koristiti u igri.
Primjer: ako završi kupnja slobodnih igrača i krene otpuštanje te nemate više
mogućnost kupiti alternativu za tog igrača onda ga možete koristiti do idućeg
prijelaznog roka kad će biti moguća kupnja.
Primjer 2: ako još nije završila kupnja slobodnih igrača onda imate mogućnost
kupiti alternativu, a tog igrača morate otpustiti kada krene ta faza, a ako ga ne
otpustite ne možete ga koristiti do idućeg prijelaznog roka.
10. Ako se nakon kupnje igrača utvrdi da isti nije u PES databaseu isti će se
oduzimati klubu bez povrata utrošenih financija.
11. Svaki igrač je dužan ažurirati igrače u svom klubu zadnjeg tjedna do kraja
polusezone odnosno kraja sezone te brinuti da podaci o ratingu igrača u
njegovom klubu po PESdb odgovaraju ratingu u aplikaciji. Ako utvrdi razliku istu
je dužan prijaviti voditelju najkasnije 24 sata nakon isteka roka za odigravanje
utakmica prvog dijela sezone odnosno završetka sezone.
Za svakog neažuriranog igrača ili igrača kojem po završetku polusezone
odnosno kraju sezone u trenutku obračuna plaće se utvrdi da rating nije
usklađen kazna je 5.000.000€
12. Zabranjeno je unositi nove igrače u aplikaciju! Za to postoji propisani
obrazac. Za samostalno ubacivanje igrača u aplikaciju kazna je 10.000.000 € i
zabrana kupnje tog igrača.
13. Ako se po završetku prijelaznog roka utvrdi da je klub u minusu kaznit će se
oduzimanjem zadnjeg igrača koji je kupljen (ili više njih od zadnjeg prema
prvom koji su doveli do minusa).

NAGRADE I BONUSI

1. Nagrada za ostvareni plasman na tablici
1. 30 mil. €
2. 25 mil. €
3. 22 mil. €
4. 21,5 mil. €
5. 21 mil. €
6. 20,5 mil. €
7. 20 mil. €
8. 19,5 mil €
9. 19 mil. €
10. 18,5 mil. €
11. 18 mil. €
12. 17,5 mil. €
13. 17 mil. €
14. 16 mil. €

2. Nema dodatnih nagrada za ostvareni broj bodova u ligi
3. Nagrada za najboljeg golmana u ligi je 1.500.000,00 €
4. Nagrada za najboljeg strijelca u ligi je 2.000.000,00 €
5. Nagrada za najboljeg asistenta u ligi je 1.500.000,00 €
6. Nagrada za MVP-a sezone u ligi je 2.500.000,00 €
7. Nagrada za FAIR PLAY (ekipa s najmanje kartona ukupno u liga i kup) - 5.000.000,00 €
8. Nagrada za pobjedu u ligi je 200.000,00 €
9. Nagrada za neodlučen ishod u ligi je 100.000,00 €

KAZNE (za Ligu i Kup)

1. Kazne za kartone - svaki karton kazna 300.000,00 €
2. Kazna za više od 10 kartona ukupno u prvenstvu i kupu 5.000.000€
3. Kazna za više od 15 kartona ukupno u prvenstvu i kupu 7.500.000€
4. Kazna za više od 20 kartona ukupno u prvenstvu i kupu 10.000.000€
5. Kazna za više od 25 kartona ukupno u prvenstvu i kupu 20.000.000€
6. Kazna za više od 30 kartona ukupno u prvenstvu i kupu 40.000.000€
7. Sankcije za ne slanje izvješća putem obrasca i ne čuvanje SS za potrebe
provjere - 3.000.000 po kolu (obrasce popunjava domaćin, a gost ne šalje SS ali
je dužan imati slike u arhivi te pokazati voditelju lige na njegov zahtjev)
8. Sankcije za nepotpuna izvješća i screenshotove - 3.000.000,00 €

MANAGER KUP

1. kup se igra po knockout sistemu bez nositelja u ždrijebu
2. Ukoliko klubovi koji nastupaju u knockout fazi ML kupa ne odigraju svoje
utakmice u roku (a bez opravdanja), oba kluba bit će izbačena, a protivnik koji
ih čeka u narednoj fazi ML kupa prolazi dalje automatski
3. U knockout fazi ML kupa igraju se dvije utakmice, vrijedi pravilo gola u
gostima, a ukoliko nakon dvije utakmice i dalje je rezultat izjednačen, igra se
treća utakmica sa uključenim produžecima i penalima
4. Finale ML kupa igra se samo jedna utakmica u trajanju 10min uz uključene
produžetke, penale te mogućnost dodatne zamjene u produžecima.
5. Iznimno u trećim utakmicama i finalu (utakmice sa uključenim produžecima)
dozvoljeno je napraviti 4 izmjene, s time da 3 moraju biti unutar 90 minuta, a
jedna je dozvoljena u produžecima
6. Sudjelovanje u osmini finala kupa 250.000 €
7. Sudjelovanje u četvrtfinalu kupa 500.000 €
8. Sudjelovanje u polufinalu 750.000 €
9. Pobjednik kupa 1.500.000 € i finalist 1.500.000 € (nagrade za plasman se
zbrajaju). Primjer: Finalist dobije 250.000+500.000+750.000+1.500.000€)
10. Nema pojedinačnih nagrada za kup natjecanja

SUPERKUP

1. Superkup igraju osvajač kupa i osvajač lige
2. Ukoliko je isti manager osvojio i ligu i kup onda se utakmica Superkupa ne
igra i nema nagrade
3. Superkup se igra prije početka idućeg prvenstva i kupa (jedna utakmica u
trajanju 10min s uključenim produžecima i penalima te dozvoljene 4 zamjene
od kojih samo tri mogu biti u regularnom dijelu utakmice, a 1 u produžecima)
4. Nagrada za osvajača Superkupa je 1.500.000,00 €

MANAGER CHAMPIONS LEAGUE nagrade:

1. Plasman u MCL 7.500.000€ (8 prvoplasiranih klubova iz svake od 4 lige)
2. Sudjelovanje u skupinama MCL - svaki osvojeni bod 250.000€
3. Cijena karata na domaćim utakmicama je 20€, a računa se da su stadioni rasprodani
4. Plasman u osminu finala MCL 1.000.000€
5. Plasman u četvrtfinale MCL 1.500.000€
6. Plasman u polufinale MCL 2.000.000€
7. Plasman u finale MCL 2.500.000€
8. Pobjeda u finalu MCL 3.500.000€
9. Klubovi koji sudjeluju u finalu imaju dodatni prihod od pola maksimalnog
stadiona (po 40.000 ulaznica) po 30€
10. Nagrade za TV prava su u grupnoj fazi lige prvaka 500.000€, u osmina
finala, četvrtfinale i polufinale po 700.000€ i finale svaki sudionik po
700.000€ bez obzira koji igrač objavi snimku.
11. Kazna za svaki karton je 300.000€
12. Nema pojedinačnih nagrada

MANAGER EUROPA LEAGUE nagrade:

1. Plasman u EL 3.500.000€ (osim za ekipe koje dođu u EL kao trećeplasirani
iz grupne faze MCL). Plasman u EL osiguravaju klubovi plasirani od 9.-12.
mjesta u ligi te idu u grupnu fazu koja se sastoji od 4 grupe po 4 kluba, a
u svakoj grupi se nalazi po jedan klub iz svake lige. Grupe se određuju
ždrijebom. Prve dvi ekipe iz svake grupe idu u knockout fazu EL te im se
pridružuju trećeplasirani klubovi iz grupne faze MCL koji su ujedno i
nositelji u toj fazi.
Primjer: svaki klub koji u EL dođe kao trećeplasirani iz grupne faze MCL
će za protivnika dobiti jedan od klubova koji su se u knockout fazu EL
plasirali iz grupne faze EL.
2. Sudjelovanje u skupinama EL (kada EL ima dovoljan broj klubova za
grupnu fazu natjecanja) - svaki osvojeni bod 150.000€
3. Cijena karata na domaćim utakmicama je 15€, a računa se da su stadioni rasprodani
4. Plasman u osminu finala MCL 750.000€
5. Plasman u četvrtfinale MCL 1.000.000€
6. Plasman u polufinale MCL 1.250.000€
7. Plasman u finale MCL 1.500.000€
8. Pobjeda u finalu MCL 1.500.000€
9. Klubovi koji sudjeluju u finalu imaju dodatni prihod od pola maksimalnog
stadiona (po 40.000 ulaznica) po 20€
10.Nagrade za TV prava su u grupnoj fazi Europa lige i osmina finala po 400.000€,
četvrtfinale i polufinale po 500.000€ i finale svaki sudionik po 700.000€ bez
obzira koji igrač objavi snimku.
11. Kazna za svaki karton je 300.000€
12. Nema pojedinačnih nagrada

STADION

1. Svaki klub u startu ima stadion kapaciteta 10000 gledatelja
2. Ulaznica na domaćim utakmicama lige i kupa je 10€, a za natkrivene stadione 15€ i računa se da su sve utakmice rasprodane (80000 mjesta)
3. Cijena nadogradnje stadiona za svakih dodatnih 5000 mjesta je 1.000.000€.
Natkrivanje stadiona se može raditi samo za stadione sa maksimalnim
kapacitetom (80000 mjesta), a cijena natkrivanja stadiona je 7.000.000€
4. Stadioni se mogu nadograđivati i natkrivati samo između sezona

GOL SEZONE

1. Nagrade za top 5 golova sezone iz svih natjecanja (liga, kup, superkup, EL i CL)
- 1.mjesto 5.000.000€
- 2.mjesto 4.000.000€
- 3.mjesto 3.000.000€
- 4.mjesto 2.000.000€
- 5.mjesto 1.000.000€
2. U konkurenciju ulaze samo oni video isječci koji sadrže sve potrebne
informacije (ime strijelca te u kojoj utakmici)
3. Video isječci se šalju na kraju sezone kad bude otvoren rok za prijave za
nagradu top gol sezone. Do tad ga čuvate u vašoj arhivi.
4. Svaki klub ima pravo prijaviti samo jedan video isječak.
5. U istom natjecanju sudjeluju sudionici svih liga.
6. Ako ima više natjecatelja s istim brojem glasova nagrada se dijeli.
7. Lobiranje za golove je zabranjeno. Svako dokazano lobiranje će biti kažnjeno sa 5.000.000€

KREDIT

1. Klubovi imaju mogućnost zatražiti kredit s određenim rokom otplate i
unaprijed utvrđenom kamatom
2. Maksimalni iznos je 30.000.000€, rok otplate je maksimalno 3 god, a kamata
je 10% godišnje. Npr ako klub podigne 20mil € Kredita za 3god je dužan vratiti
26miliona €. Na način da se 1/3 ukupnog iznosa mora platiti na kraju prve
sezone, 1/3 na kraju 2.sezone i preostala 1/3 na kraju 3.sezone.
3. Ako se postojeći kredit zatvara prije planiranog plaća se puni iznos glavnice i
kamata.
4. Ako se kredit uzima na polusezoni prva rata dolazi na naplatu na kraju iste
sezone
5. Korisnik kredita ne može uzeti novi dok ne vrati u cijelosti postojeći s
pripadajućim kamatama.

NOGOMETNA AKADEMIJA

1. Nogometna akademija služi za dovođenje mladih perspektivnih igrača.
2. Godine igrača se gledaju prema PES DB-u. Igrači moraju imati manje od 21 godinu, osim golmana koji moraju imati manje od 22 godine.
Kada igrači u akademiji napune 21 godinu moraju biti otpušteni ili prebačeni u prvu ekipu.
Kada golmani u akademiji napune 22 godine moraju biti otpušteni ili prebačeni u prvu ekipu.
3. Trošak gradnje nogometne akademije je 10.000.000€. Nogometna akademija
može biti i nadograđena ali samo jednom u tijeku prijelaznog roka. Trošak
nadogradnje nogometne akademije je dodatnih 10.000.000€.
4. Igrači koji se nalaze u akademiji ne igraju u prvoj ekipi, za njih klub ne
isplaćuje plaće.
5. Igrači iz akademije mogu biti prodani minimalno po trenutnoj vrijednosti na
TM-u ili ako se klubovi dogovore za veći iznos ali se plaća porez 50% na uvećanu cijenu od TM kao i
kod prodaje igrača iz prve ekipe.
Za igrače koji se otpuštaju iz akademije plaća se 10% poreza.
Igrači koji su prebačeni u iz akademije u prvu ekipu ne mogu biti u istom prijelaznom roku prodani.
6. Nastup u ligaškom natjecanju U21 imaju pravo samo članovi nogometne akademije tog kluba.
7. Nakon završene U21 sezone svaki sudionik dobiva nagradu od 15.000.000€ za
sudjelovanje.
Broj transfera za akademiju nije ograničen.
8. Nagrade za plasman u ligi U21:
- prvak 5.000.000€
- drugoplasirani 2.000.000€
- trećeplasirani 1.000.000€
U ovoj ligi nema drugih prihoda osim navedenih.
9. Liga U21 se igra jednokružno s playoffom u kojem sudjeluje 8 prvoplasiranih klubova
koji se križaju po sistemu 1.-8., 4.-5., 2.-7., 3.-6. te se ovim redom pobjednici sastaju u
polufinalu.
10. Postavke za utakmice vrijede isto kako je navedeno i na dnu ovih pravila samo što je u utakmicama U21 dozvoljeno koristiti 5 izmjena.
11. Za nepoštivanja protivnika u U21 ligi vrijede ista pravila kao i za ostala ML natjecanja, a detaljnije opisana u dnu ovih pravila.

TV PRAVA

1. Stvorena je Facebook MANAGER TV - link
2. U grupu se objavljuje video ili direktan prijenos službenih utakmica
3. Svaki manager može objaviti utakmicu u kojoj je nastupio kao domaćin, ali nije obavezan to učiniti
4. Za objavljivanje videa utakmice lige ili kupa u grupi, domaćinu pripada iznos od 300.000€ po objavljenom videu, ali mora objaviti minimalno 3 utakmice na
kojima je bio domaćin, manje od 3 objavljene utakmice neće se priznat i neće
dobit nagradu
5. Prvak iz prošle sezone dobiva bonus od 200.000€, tj ukupno 500.000€ za
svaki snimak njegove utakmice. Protivnici u ligaškim utakmicama sa aktualnim
prvakom ne dobivaju bonus. Bonusa aktualnom prvaku vrijedi samo za ligaške utakmice.
6. Samo pravilno objavljeni video uradci bit će nagrađeni
7. Pravilno objavljeni video uradci moraju imati u nazivu -ime kluba domaćina -
ime kluba gosta Npr. "Manager liga: Liverpool-Valencia"
8. Live stream utakmica je dozvoljen jedino uz prethodnu suglasnost protivnika.
Ukoliko se radi live stream bez suglasnosti protivnika utakmica će biti
ponovljena ako to protivnik zatraži.

ROKOVI

Klubovi koji ne odigraju sve utakmice lige i kupa u zadanom roku bit će
zabranjeno sudjelovanje u prijelaznom roku!

Klubovi mogu imati najviše 50% neodigranih utakmica u posljednja dva tjedna
polusezone ili kraja prvenstva (točan broj utakmica određuje voditelj natjecanja
ovisno o broju sudionika jedne lige)
Klubovi mogu imati najviše 25% neodigranih utakmica u zadnjem tjednu polusezone
ili kraja prvenstva (točan broj utakmica određuje voditelj natjecanja ovisno o broju sudionika jedne lige)

Klubovi koji budu imali 3 ili vise neodigranih utakmica kaznit će se dodatno i
novčanom kaznom od 10.000.000 €.

Ako tom kaznom klub bude u minusu dužan je prodati jednog igrača (samo u
iznimnim situacijama ako najskuplji igrač ekipe ne podmiruje minus onda može i više).

Ako klub prije prodaje igrača za podmirenje novonastalog minusa ima
minimum od 18 igrača te prodajom igrača nema dovoljan broj prema pravilima
tada se naplaćuje i dodatna kazna od 5.000.000 € za svakog igrača manje od
minimuma (18) koja se mora isplatiti sa istim igračem.

Nagrada za odigravanje svih ligaških utakmica u predviđenom roku je 3.000.000€

Prilikom dogovora za odigravanje utakmica dozvoljeno je u privatnim porukama
kontaktirati svakog protivnika najviše 2 puta te čuvati iste koje služe kao dokaz
u slučaju neodigravanja određene utakmice.

Za dogovore je zabranjeno tagiranje protivnika u javnim grupama.

Rok za prijavu igrača koje nema u bazi aplikacije, a ima u PES db starta 7 dana
prije kraja polusezone odnosno sezone i traje do 24 sata nakon završetka
polusezone odnosno sezone.

Zabranjeno je igrati prijateljske utakmice sa klubovima s kojima imate otvorene,
a neodigrane službene utakmice bilo kojeg natjecanja.
Kazna za one koji igraju prijateljske utakmice dok imaju otvorene, a neodigrane utakmice kazna je 5.000.000€.

NEPOŠTIVANJE PROTIVNIKA

1. Svi su dužni u postavkama PS-a aktivirati mogućnost snimanja već odigranog
(SHARE pa kocka), ako to već nije aktivirano.
2. Kod prekida susreta onaj igrač kojeg je izbacilo je dužan napraviti snimku
trenutka prekida i istu poslati organizatoru.
3. Igrač zbog kojeg je prekinuta utakmica, a nije poslao snimku će dobiti
upozorenje te u slučaju ponavljanja biti izbačen iz lige.
4. Kod namjernog izlaska iz utakmice zbog bilo kojeg razloga (osim kad je
dogovor sa protivnikom da se zbog loše veze prekine započeta utakmica) kazna
je 5.000.000€ i minus 3 boda.
5. Ako isti igrač to ponovi bit će izbačen iz lige i postupat će se po pravilima
udruge 12. igrač
6. U slučaju da imate tokom utakmice lošu vezu (samo ako se pojavi u desnom
gornjem kutu ekrana pokazatelj lošeg signala) dužni ste staviti pauzu,
kontaktirati protivnika (mob ili PS) te se dogovorili oko ponavljanja utakmice,
odigravanja nove ali samo preostalo vrijeme ili upisivanja trenutnog rezultata
ako se tako dogovorite. Izlazak iz utakmice prije suglasnosti protivnika će se
kažnjavati kao namjerni izlazak iz utakmice.
7. Igrač koji prijavljuje smetnju dužan je poslati video ili ss dokaz pokazatelja
lošeg signala u toj utakmici. Prigovori bez navedenog dokaza se neće uvažiti i u
slučaju izlaska iz utakmice isti će biti kažnjen kao kod namjernog izlaska iz
utakmice.
Ne prihvaćaju se prigovori bez navedenog dokaza lošeg signala.
8. Igrač za kojeg dođe prijava u roku 48 sati od završetka odigrane utakmice da
je zaustavio protivnika klizećim startom s leđa u situaciji 1na1, namjerno zabio
autogol ili zadržavao loptu u svom posjedu unutar zone od 40m od svog gola
(očitim zadržavanjem igre) će biti kažnjen sa 10.000.000 € te upozorenjem, a u
slučaju ponavljanja isti će biti bit će izbačen iz svih ML natjecanja i postupat će
se po pravilima udruge 12. igrač

 

Postavke za utakmice:

Match time: 10 min (sve utakmice)

Injuries: ON

Ball type: Zabranjene lopte u bojama

Time limit: Long

Extra time: OFF

PK: OFF

No. of sub. 3 (u produžecima +1)

Stadium: Izbor domaćina

Time: Night (Noć)

Season: Random

Weather: Fine

Lenght of grass: Izbor domaćina

Pitch conditions: Random

Napomena: Društvo 12. Igrač  ima pravo u bilo kojem trenutku dopuniti pravila ako primjeti tokom sezone neke nepravilnosti koje ovim pravilima nisu obuhvaćeno te s tom odlukom upoznati natjecatelje!

The players are the reason why we are here, and the reason why we do what we do!

©The Twelfth player

1.Liga nacija je ligaško natjecanje te se igra po sistemu home&away

2.Sezona traje 60 dana a podijeljena je u dva dijela, odnosno svaki dio po 30 dana. U svakom djelu natjecatelji igraju po jednom a domaćin je vidljiv u rasporedu igranja.

3.U slučaju odsutnosti dužni ste se javiti administratoru/voditelju lige te navesti datum od kada do kada Vas neće biti! Tada vam se u dogovoru s voditeljima dopušta igranje kola unaprijed ili zaostatak koji nadoknađujete po povratku!

4.Satnicu igranja određuju igrači, kako im najviše odgovara ali u roku tj. tekućem tjednu

5.Svi igrači trebaju spremiti SS statistike nakon utakmice (na svoju konzoli najbolje), ne šaljete ga ukoliko voditelj lige to ne zatraži potvrdu da je utakmica odigrana

6.Domaćin je dužan napraviti sobu za odigravanje utakmice prema sljedećim postavkama:

GENERAL MATCH SETTINGS:

Match time: 10 min

Injuries: ON

Ball type: ADIDAS EUFORIA

Time limit: Normal/Long

Extra time: OFF (Play-off završnica ON, 1/4 i 1/2 OFF)

PK: OFF (Play-off ON)

No. of sub. 3+1

Stadium: Izbor domaćina

Time: Night (Noć)

Season: Summer

Weather: Fine

Lenght of grass: Normal

Pitch conditions: Random

Ovisno o serijalu PES-a

7. Nakon završenog ligaškog djela , prvih 6 natjecatelja kvalificirali su se za play-off (natjecanje za prvaka). Prvi i drugoplasirani natjecatelji izravno ulaze u poluzavršnicu dok trećeplasirani igra protiv šestoplasiranog tj četvrtoplasirani protiv petoplasiranog za ulaz u poluzavršnicu.

 • Play-off se igra na dvije pobjede (bez produžetaka s uključenim jedanaestercima)
 • U završnici se igra jedna utakmica (produžeci + jedanaesterci)

8. Utakmice dogovarajte razumno, koristite grupu na DISCORDU i privatno slanje poruka putem DISCORDA ili vaše konzole, pokušajte dogovoriti utakmicu, ukoliko vam netko ne odgovara na poruku, zanemarite nastavak dopisivanja vi ste učinili korak koji je bio potreban za ostvarivanje komunikacije i pokušaj da dogovorite utakmicu, ukoliko se protivnik ne javi proslijedite SS vašem voditelju lige, ne ulazite u RASPRAVE s ostalim natjecateljima, mi smo tu da riješimo probleme!

9.Svi igrači su dužni slati svoja izvješća putem google forme kako bi administratori mogli ažurirati rezultate

10.Slanja izvješća su jednake važnosti kao i samo odigravanje utakmica! U slučaju ne slanja izvješća sankcije su jednake kao i kod neodigravanja utakmica.

11.Da bi se odvojili igrači koje popularno zovemo “Quiteri” ili “Interrupteri” te imali što bolju kvalitetu natjecanja od  1.rujna 2011 u našim natjecanjima moći će sudjelovati samo aktivni članovi Društva “12. igrač”.

12.Aktivni članovi su dužni platiti godišnju članarinu. O visini godišnje članarine odlučuju aktivni članovi na čelu s EVOLUTION CREW!

13.Reprezemtacije će se birati redoslijedu kojeg će odlučivati draft:

 • Draft za redoslijed izbora reprezentacija će biti live ako u dogovoru s igračima nije odlučeno drugačije.
 • O jačini reprezentacija za natjecanje odlučuje organizator a dužan je natjecatelje upoznati o istom prije početka natjecanja.

14.Svaki igrač će imati jedan sat za izabrati reprezentaciju, tek kada igrač prije vas izabere reprezentaciju vi možete birati, ako ne izabere u roku onda je birati slijedećeg tj. igrača iza njega koji ima rok od 1 sata!

15.Igrač kojem istekne rok od 1h bira kada bude on-line. Rok za izbor mu ističe 3h nakon što zadnji igrač izabere reprezentaciju.

16.U slučaju da prijavljeni igrač ne izabere reprezentaciju a istekne rok od 3 sata poslije posljednjeg igrača koji je izabrao, smatra se da nije potvrdio svoje sudjelovanje u ligi, te ispada iz daljnjeg natjecanja za nadolazeću sezonu!

17.S reprezentacijom koju ste izabrali igrate do završetka sezone

18.U slučaju većeg broja sudionika igrati će se više liga uz mogućnost ispadanja, tj. promoviranja u visi rang !

19.U slučaju pucanja veze igrači se dogovaraju hoće li nastaviti utakmicu ili ponoviti, ovisno od minute kad je pukla i kakva je bila tokom cijele utakmice. U slučaju da se ne mogu dogovoriti onda će to za njih odlučiti organizatori (oni će na osnovu njihovih izvješća donijeti odluku o ponavljanju utakmice ili o rezultatu).

20.Utakmice koje se dogovorom igrača prekinu u prvih 15 minuta će se ponavljati, utakmica koja se nastavi iza navedenog vremena neće se ponavljati, već će se nastaviti od minute kada je veza pukla i pri rezultatu koji je do tada postignut osim ako se igrači ne dogovore suprotno.

21.U slučaju da prije početka utakmice veza pukne (prilikom postavljanja prve momčadi) a Vi sumnjate da je protivnik to napravio namjerno radi forme igrača, niste dužni odigrati susret već šaljete izvješće (žalbu) administratoru/voditelju lige! Ako odigrate susret Vaše izvješće (žalba) neće biti uvažena!

22.U slučaju namještanja i pogodovanja rezultata , akteri će biti kažnjeni izbacivanjem u niži rang natjecanja te zabranom nastupanja u nadolazećoj sezoni portala ili zabranom napredovanja u viši rang jednu ili više sezona !

23.Svaki igrač automatski nastupa u sljedećoj sezoni ako nije DNF ili nije najavio odsutnost. Kao takav ulazi u ždrijeb za biranje reprezentacija a ukoliko ne izabere poslije zadnjeg 24h smatra se da neće nastupiti te ulazi sljedeći iz nižeg ranga! Organizator može donijeti i drugačiju odluku te tražiti potvrde za nadolazeću sezonu.

24.U slučaju da igrač preskače sezonu svoje mjesto ne može ustupiti nikom umjesto njega ulazi sljedeći najbolje plasirani iz nižeg ranga !

25.Kada se igrač koji je preskočio sezonu vraća u natjecanje , kreće iz najnižeg ranga natjecanja kao i svaki novi sudionik !

26.U slučaju odustajanja od lige nakon njenog početka, igrač koji odustane bit će kažnjen izbacivanjem iz svih natjecanja u kojima sudjeluje, a u organizaciji su 12. igrača.

 • Igrač se može vratiti iduće sezone te sudjelovati u ligama no iz najnižeg ranga kao svaki novi igrač. Organizatori mogu donijeti i drugačiju odluku, ovisno o razlozima odustajanja.
 • U slučajevima kada igrač odustane od natjecanja za vrijeme prvog dijela ligaškog natjecanja, bit će izbrisan iz natjecanja, a sve njegove do tada odigrane utakmice poništiti. Ako igrač odustane od ligaškog natjecanja nakon odigranog prvog dijela natjecanja, a prije odigravanja prve utakmice drugog dijela ligaškog natjecanja, sve njegove odigrane utakmice prvog dijela natjecanja ostaju registrirane.
 • U slučaju kada igrač za vrijeme prve polovine drugog dijela odustane od natjecanja, sve njegove odigrane utakmice prvog dijela natjecanja ostaju registrirane, a sve njegove odigrane utakmice drugog dijela natjecanja smatrat će se kao da ih nije igrao te će biti poništene.
 • U slučaju kada igrač odustane od natjecanja za vrijeme druge polovine drugog dijela natjecanja, sve njegove odigrane utakmice ostaju registrirane, a sve naredne utakmice po rasporedu registrirat će se  3-0 u korist njegovog protivnika.
 • Igrači koji su odustali ili dobili DNF iz bilo kojeg natjecanja u organizaciji 12. igrača neće moći sudjelovati u MANAGER ligama prije nego li odigraju minimalno 3 ligaške sezone u nekom od ostalih natjecanja.
 • Igrači koji budu imali odustajanje ili DNF  u bilo kojem natjecanju u organizaciji 12. igrača a u slučaju ponavljanja odustajanja ili DNF biti će isključeni iz svih natjecanja u organizaciji 12.Igrača na jednu(1) godinu, nakon toga će ih se tretirati kao nove članove društva 12. igrač

27. Ukoliko se utakmica ne odigra u roku a ne javite se nekom od voditelja, utakmice će se registrirati prema pravilu:

 • Sve zaostale utakmice bez opravdanja registriraju se 0:0 i natjecateljima se dodjeljuje 1 bod kazne
 • 24h nakon završetka roka natjecatelji su dužni poslati SS da su pokušali kontaktirati drugog natjecatelja i dogovoriti utakmicu ako nije bilo odgovora i truda druge strane da se ista odigra, utakmica će se registrirati 3:0 u korist natjecatelja koji je pokušao dogovoriti utakmicu
 • Nakon što utakmice bude registrirane 0:0 i bude dodijeljen 1 bod kazne, natjecatelji više nemaju pravo žalbe, odnosno isteklo je 24h od završetka otvorenih kola, tj rok u kojem su trebali poslati SS ili opravdanje zašto nije odigrano

DNF dodjeljuju isključivo članovi organizatori , mogu se dodijeliti zbog zaostalih, nešportskog ponašanja ili kršenja PES pravila !

28.U slučaju da dva ili više natjecatelja imaju isti broj bodova, o zauzetom mjestu u konačnoj tablici odlučuje:

 • bolja gol razlika između postignutih i primljenih golova u svima utakmicama lige.
 • ako je i dalje isto stanje odlučuje veći broj golova postignutih na svim utakmicama lige
 • ako je i dalje isto stanje odlučuje međusobni omjer natjecatelja
 • ako je i dalje isto stanje – odlučuje majstorica

29.Od 1.1.2018 donijeta je odluka od prijavljivanju smetnji prilikom igranja (LAG) bio on slučajan ili namjeran. LAG se prijavljuje isključivo voditelju lige koji je dužan voditi evidenciju. Ukoliko bude više žalbi na jednog igrača njegov status se “zamrzava” dok ne riješi problem otvaranjem portova, promjenom rutera ili operatera!

30. "1na1" , pravilo koje se odnosi kada natjecatelj ide s igračem izravno na golmana, a drugi natjecatelj ga namjernim prekršajem s leđa zaustavi što obično rezultira izravnim crvenim kartonom. Ova situacija je kažnjiva ukoliko oštećeni igrač u roku od 24h sata prijavi situaciju voditelju natjecanja uz predočenje snimke kako bi se ustanovilo da li je prekršeno pravilo. Nepoštivanje ovog pravila rezultira registriranjem utakmice 3:0 protiv kršitelja istog. Ukoliko dođe do višestrukog nepoštivanja pravila rezultirati će diskvalifikacijom igrača iz daljnjeg natjecanja!

31. Igrači koji se nedolično ponašaju na forumu, ne poštuju protivnika, vrijeđaju jednako tako mogu biti kažnjeni izbacivanjem iz daljnjeg natjecanja, oduzimanjem bodova, upozorenjem bez obzira igrali sve utakmice u roku ili ne, kao takvi njihov ID će se naći na listi blokiranih kao i onog koji odustane u pola sezone, ne odigrava na vrijeme, o čemu odlučuje EVOLUTION CREW

32. Klauzula o neaktivnosti-rokove igranja donosi EVOLUTION CREW! Nepoštivanje istih rezultira obično diskvalifikacijom igrača iz daljnjeg natjecanja!

33. O broju sudionika u ligama odlučuje EVOLUTION CREW

Molim sve igrače ukoliko dođe do bilo kakvih problema, nesportskog ponašanja ili kršenja pravila da ne ulaze u rasprave s drugim natjecateljem već da se javi voditeljima i upozna ih s nastalom situacijom, ne želimo svađe i rasprave između natjecatelja koje ne vode nigdje, još jednom poštujte jedne druge i uživajte igrajući PES, iz poraza učite, pobjedniku čestitajte, THE PITCH IS OURS !!!

SESSION OPTIONS

AI Driver Level: 0
Category F1 2020
Maximum Players 20
Practice Lenght None
Qualifing Short (18 min)
Race Distance 50 %
Quick Weather Dynamic
Sesion Start Time Official

 

RACE SETTINGS

Parc Ferme Rules On
Collisions On
Vehicle Damage Full
Ghosting Off
Car Setup Full
Safety Car On
Rules  and Flags On
Corner Cutting Stringency Strict
Race Starts Manual
Tyre Temperature Surface&Carcass

 

ASSIST RESTRICTIONS

Breaking Assist Low
Anti-Lock Breakes On
Tractions Control Medium
Gearbox Automatic
Pit Assist On
Pit Release Assist On
Dynamic Racing Line Full
ERS Assist Off
DRS Assist Off
Fuel Assist Off
 • Safety car – Dozvoljeno korištenje AI
 • Utrka I virtual SC – Zabranjeno korištenje AI
 • Vozač prilikom obrane pozicije ne smije mijenjati smjer više od jednog puta. Ako se vozač pomakne izvan trkaće putanje dok brani svoju poziciju, može se na nju vratiti, ali mora ostaviti najmanje jednu širinu bolida između svog bolida i ruba staze.
 • Vozač u slučaju odustajanja dužan maknuti bolid sa staze u protvnom može biti kažnjem pozicijom na gridu , oduzimanjem bodova ili suspenzijom za nadolazeću utrku!
 • Vremenske kazne od 5 i 10 sekundi se vozačima mogu dodati nakon utrke utrke kada se pregledaju snimke.
 • Svaki vozač je dužan snimati utrku te nakon utrke u slučaju icidenta poslati snimak organizatoru (Izravni sudionici, vozač koji je bio iza ili ispred icidenta a ima snimak koji može pomoći)
 • Svaki vozač koji tijekom sezone skupi tri opomene će automatski dobiti kaznu od suspendiranja za utrku, ali samo ako je dvije ili više opomena dobio za vozačke prekršaje.
 • Organizator može zbog nesportskog ponašanja svakog vozača suspendirati iz sljedeće utrke, izreći bodovnu ili vremensku kaznu te nakon ponavljanja I upozorenja izbaciti iz natjecanja!
 • Vozi se jedna utrka unutar 15 dana ( večernji termin, 21:30h ukoliko nije drugačije dogovoreno s vozačima)
 • Organizator će ponuditi tri termina za svaku utrku, voziti će se termin kada bude odgovarao najvećem postotku vozača, minimalno 75% sudionika (15 vozača), u slučaju istog postotka voziti će se prvi ponuđeni termin.
 • Igrači koji su kategorizirani kao treći vozači u timovima imaju pravo nastupa za drugi tim ukoliko im nedostaje u vrijeme utrke vozač, bodove koje osvoji idu u prilog njemu kao vozaču I timu za kojeg je vozio utrku bez obzira da li je prijavljen kao treći vozač u neki drugi tim.
 • Vozači moraju prije početka prvenstva prijaviti svoj tim. Za prvu sezonu odlučeno je da će timovi biti random, odnosno da će se odrediti izvlačenjem tko će voziti za koju momčad. Nakon završenog prvenstva, timovi će se birati prema ostvarenom timskom rezultatu.
 • U slučaju da neki tim ima mogućnost sponzorstva te prema ugovoru dužan je voziti za određeni F1 tim dužan je upoznati organizatora o istom, u tom slučaju omogućiti će im se vožnja za određeni F1 tim

Sistem bodovanja:

 1. 25 bodova
 2. 18 bodova
 3. 15 bodova
 4. 12 bodova
 5. 10 bodova
 6. 8 bodova
 7. 6 bodova
 8. 4 boda
 9. 2 boda
 10. 1 bod

Najbrži krug utrke: 1 (Dodatni bod dodjeljivati samo ako dotični vozač, koji je postavio najbrži krug, završi utrku unutar prvih 10)

 • Vozačima se bodovi zbrajaju za vozačko prvenstvo, a konstruktori dobivaju bodove zbrajanjem bodova svojih vozača.
 • Vozački i konstruktorski naslov osvajaju vozač i konstruktor s najviše osvojenih bodova u sezoni, a u slučaju istog broja bodova poredak se određuje ‘kvalitetom’ rezultata (gleda se najprije broj pobjeda, a ako je on jednak gleda se broj drugih mjesta itd.)
ZASTAVE BOJA ZNAČENJE
ŽUTA Jedna žuta označava opasnost pred sobom, poput krhotina uslijed sudara. Vozači moraju usporavati dok prolaze; pretjecanje je zabranjeno, osim ako je neizbježno, poput vozača koji se povlači u odjeljku ili ako vozač zaostaje.

2 mahane žute boje na istom stupu ukazuju na veliku opasnost pred nama. Vozači moraju usporiti i biti spremni za zaustavljanje; nije dopušteno pretjecanje ako vozač ne lapira.

ZELENA Staza je sada čista, a vozači mogu trčati brzinom utrke i mogu ponovno prestići.
CRVENA Crvena zastava označava da je utrka, trening ili kvalifikacijska sesija obustavljena. Svi vozači na stazi moraju oprezno krenuti prema pit stazi i zaustaviti se. Vozači ne smiju napuštati bokseve.
PLAVA Tijekom utrke, svijetloplava zastava mahana na stazi upozorava vozača da ga prestiže brži automobil i ne smije namjerno ometati njihov napredak, poput blokiranja manevriranja u prolazu. Vozač može pretrpjeti kazne ako zanemari 3 uzastopne plave zastave.
BIJELA Bijela zastava označava sporo vozilo, poput automobila u mirovini, hitne pomoći ili kamion za vuču naprijed na stazi i upućuje vozače da usporavaju.
CRNA Crna zastava nalaže određenom vozaču da se vrati u svoj box u sljedećem krugu obično zato što je diskvalificiran iz utrke.
CHEQUERED Crno-bijela karirana zastava označava kraj utrke, trening ili kvalifikacijsku sesiju. Tijekom utrke prikazuje se prvo pobjedniku, a zatim ostatku terena kad završe.