VJEČNA DVOJBA ZA KONZOLE GAMING MONITOR ILI TV ?

Neki će reći da je TV odličan izbor za igranje igrica za konzolu te da ima mogućnost 4K rezolucije dok su Monitori dosta skupi po tom pitanju iz razloga jer se na njima može samo „igrati“ dok TV nudi i opciju gledanja „turskih sapunica“. Pa eto tu bi se složio sa njima i rekao da TV ostavite za svoje ljepše polovice, mame, babe i djedove da gledaju svoje voljene filmove i serije dok vi uživate u čarima Monitora. Obrazloženje slijedi u 3 razloga…

INPUT LAG

Najveći problem na koji nailaze TV igrači je „input lag“ u prijevodu vrijeme koje je potrebno da se slike od konzole prebaci na TV. Zanimljivo je to da se te brojke vrte u milisekundama koje vjerovali ili ne utječu više nego vi mislite na cijeli doživljaj i ugođaj same igre. Tako da je prosječni „input lag“ kod TV-a oko 60ms te u slučaju da na televizoru postoji gaming mode te brojke pasti do nekih 20ms, a kod monitora su te brojke znatno manje i vrte se oko 10ms. Međutim nije to jedina razlika, sljedeća razlika je „refresh rate“ tj brzina osvježavanja slike.

REFRESH RATE

Svaki televizor ima refresh rate od 60Hz šta znači da se slika mijenja 60 puta u sekundi. Kako znamo da i same konzole su „ograničene“ na 60FPS to neće baš neki utjecaj na odabir što kupiti. Međutim također znamo da novi PS i Xbox će imati refresh rate od 120FPSa šta je velika razlika te će slika biti „ljepša“.

RESPONSE TIME

Posljednji razlog zbog kojega bih se osobno odlučio za monitor naprema TV-u je response time koje nam donosi vrijeme koje je potrebno da dođe do promjene iz jedne u drugu boju. Pošto TV ima jako spor taj odaziv je potrebno naglasiti da je moguće da onda dođe do titranja te zamračenja same slike, dok se to npr nikada neće dogoditi na monitoru i to je čak jedan od ključnih razloga (bar meni).

Međutim tu sada nailazi novi problem kod odabira monitora…

Razlog je taj pošto kod monitora postoji 3 različite vrste panela koje se koriste IPS, TN i VA. Trenutno najbolja opcija su IPS monitori. Oni su nešto skuplji (razlika u cijeni se polagano smanjuje), a donose najbolji kut gledanja kao i najprecizniji raspon boja. Ako vam nije problem izdvojiti koju kunu više, IPS monitori odličan su odabir. Osim za hardcore gamere s obzirom na sporije vrijeme odziva nego u TN monitora. Uz TN i IPS monitore tu su još i spomenuti VA (Vertical Alignment) monitori. Kao neka srednja, ali rjeđa opcija, VA monitori imaju bolju kvalitetu slike i kut gledanja od TN monitora te nešto sporije vrijeme odaziva. Raspon boja i dalje je slabiji nego kod IPS monitora. Moja osobna preporuka je monitor koji koristi IPS panele!

Evo još ponešto o svakom od navedenih panela:

IPS monitori, tj. paneli koriste se u mnogim ekranima kako u monitorima tako i u pametnim telefonima. IPS monitore odlikuju odlične boje i slika, odličan kontrast i ono najvažnije, izvrstan kut gledanja.

Poznato je da se kvaliteta slike razlikuje s obzirom na kut iz kojeg se gleda u ekran, ali IPS monitori najbolje od svih prevladavaju taj problem. Međutim, IPS monitori imaju nešto lošije performanse kada govorimo o refresh rateu i response timeu. IPS monitori super su odabir za uredske monitore, a njih ćeš pronaći i na nešto skupljim laptopima.

IPS monitore češće će birati profesionalci kojima je kvaliteta slike jedan od najvažnijih kriterija. Ali na tragu toga monitori s IPS panelom su i najskuplji monitori.

Glavne prednosti IPS monitora: kvaliteta slika, izvrstan kut gledanja

Glavne mane IPS monitora: veća cijena, sporiji od TN-a, refresh rate nepogodan za hard core gaming

TN monitori sušta su suprotnost od IPS monitora. Ako govorimo o kvaliteti slike i kutu gledanja, TN je uvjerljivo najlošija opcija od svih ponuđenih.

Međutim, TN monitori svoju kvalitetu baziraju na brzini. Ovi su paneli najbrži, podržavaju najveći refresh rate i najbolji su izbor za FPS igre u kojima je brzina odziva glavna komponenta. TN paneli su uz to i najjeftiniji pa se iz ta dva razloga najčešće nalaze na:

  • Budžet laptopima i monitorima
  • Iznimno brzim gaming monitorima

Na laptopima na kojima u specifikacijama ne piše točno koji je panel na zaslonu, u većini slučajeva radi se upravo o TN panelima. Treba svakako reći da mnogi niti neće primijetiti tako veliku razliku o kvaliteti slike između TN monitora i ostalih opcija. Pogotovo je to slučaj kod nešto skupljih monitora s TN panelom u kojima se onda kvaliteta slike drastično povećava.

Glavne prednosti TN monitora: najveća brzina, najveći refresh rate, jeftini

Glavne mane TN monitora: slaba kvaliteta slike, najlošiji kut gledanja

VA  monitori pokušavaju iskombinirati najbolje od IPS i TN panela, ali njih ćeš najrjeđe pronaći na tržištu. VA monitori kvalitetom slike mogu parirati IPS monitorima, a kontrastom ih čak i nadmašuju. Ipak zbog slabijeg kuta gledanja i crnih točaka, za najbolju sliku ipak treba odabrati IPS monitore. Međutim, VA paneli su u ovom pogledu uvjerljivo bolji od TN monitora za koje smo prethodno napisali da imaju najlošiju sliku.

Najveća mana VA monitora je njihova sporost, odnosno velik response time. Nije rijetkost da se pojavi i ghosting efekt, posebice kod bržih igara i slično. VA monitori obično imaju response time od cca 8 ms, dok TN monitori prosječno brzinu odziva smanjuju na 2-3 ms, a ponekad i ispod toga.

Glavne prednosti VA monitora: najbolji kontrast

Glavne mane VA monitora: najsporiji, ghosting effect

 

Također bih još htio naglasiti da je jedan moj poznanik godinama igrao na TV-u te je jednog dana zbog razloga kojeg sam naveo na početku teksta odlučio kupiti monitor. Tada već svoj dugogodišnji PS4 PRO je spojen po prvi puta na gaming monitor od 60Hz te upalio  PRO EVOLUTION SOCCER. Njegova reakcija na cijelu jednu novu dimenziju toga te sam doživljaj trave i stadiona ga je ostavio u takvoj nevjerici da je morao ugasiti PS4 te ga ponovno otići spojiti na TV, a njegov šok je bio toliko veliki da se pitao dali je moguće šta je sve propuštao sve ove godine.

Znači ukoliko mene pitate dvojbe nema, jasno je da su za  gajming monitori ispred TV-a no naravno moramo i uzeti u obzir koliki ste budžet odlučili odvojiti za gaming!

Niti jedan savjet ili preporuka ne može se mjeriti s osobnim doživljajem prikazane slike.

 

Biliboy_91