Pred nama je početak jednog od zanimljivijih natjecanja za ljubitelje PES serijala. Svi ljubitelji PES serijala susreli su se s istim problemima gašenjem serijala PES-a odnosnom izlaska eFootballa od istog proizvođača koji je igračima a i organizatorima uskratio “alat” za razna natjecanja koja su razvijali. Unatoč svim problemima danas u 2023. god ipak imamo mogućnost kakvog takvog online igranja PvP iako je to daleko od zlatnih dana PES-a. Zajednica 12.Igrač koja trenutno broji 200 injak članova pokreće PESICU, PvP natjecanje. Više o samom natjecanju reći će nam jedan od osnivača dvije gaming zajednice u Hrvatskoj, članovima poznat kao shajaCRO.

Što je to PESICA ?

Natjecanje nije ništa novo što PES zajednica na balkanu nije vidjela, iza naše organizacije su već sezone organiziranja FUMA ML kao i ML kroz Master ligu serijala. Ovaj tip natjecanja igračima pruža najviše no traži osim vještine igranja i dosta vremena, bar na startu natjecanje kada se odabiru ekipe. Radi se o PvP natjecanju s elementima menadžer igara no opet Vi ste ti koji aktivno sudjeluju u utakmici protiv drugog natjecatelja, odnosno igrate jedan protiv drugoga.

 

Zvuči zanimljivo, kako izabirete ekipu? 

Da, natjecanje je jako zanimljivo. Svaki natjecatelj sudjeluje u DRAFT-u za izbor igrača to je ujedno i najveći posao kako organizatorima tako i natjecateljima. Znači svaki natjecatelj ima startni i jednak budžet za sastavljanje ekipe, ekipa uradi DRAFT te kreće izbor igrača po Transfer market cijeni. Tipa ja izaberem Luku Modrića te mi se početni budžet umanji za iznos koji Luka vrijedi po TM. Svi natjecatelji rade ekipu po svom izboru a istog igrača nema nitko u natjecanju. Svaki natjecatelj mora izabrati min 18 igrača i dva vratara u svojoj momčadi za dopušteni budžet. Na samom početku to su većinom prosječne ekipe i igrači manje vrijednosti po TM. Klub birate po izboru, OF je krasio PES serijal pa smo izrađivali grbove i dresove za svaki klub koji bi igrač htio te bi svi morali staviti isti PATCH pa smo imali derbije Zvezde, Hajduka, Partizana, Dinama, Rijeke, Želje, Sarajeva a i dosta niže ligaških odnosno lokalnih klubova. Danas eFootball nema edit mode na PS pa smo u iščekivanju no u našoj aplikaciji ipak igračima dajemo slobodu pri izboru kluba.

Što nas još očekuje u PESICI, možete li više reći što očekuje samog natjecatelja?

Kao što rekoh svaki natjecatelj ima budžet i slobodu pri sastavljanju ekipe te istu posloži prema stilu kojeg igra, gledaju se prednosti i mane svakog igrača kojeg kupujete jer o tome uvelike ovisi vaš rezultat. Nakon odabira vašeg kluba (naziv, logo) i kupnje igrača kreće  natjecanje. 12.Igrač koristi aplikaciju koja Vam olakšava vođenje Vašeg tima, odnosno imate pregled za financijski dio, razne statistike (strijelci, asistenti, fairplay i slično). Kroz sezonu na razne načine ostvarujete prihode tipa Tv prava koja su vezana za izgradnju i veličinu stadiona, pobjede, konačno stanje na tablici, rezultati u kupu, nagrade za najbolji gol i bonus sponzorstva koja potpisujete na početku svake sezone i slično, naravno tu su i rashodi porezi, plaće za igrače, kazne za nepoštivanje pravila, žute kartone itd.

Znači ekonomija je dosta važna?

Jako je važno kako vodite klub, osim vještine igranja bitno je i ostvarivati dobit na osnovu rezultata, sponzorskih ugovora ili “ubosti” nekog mladog talenta kojem cijena po TM znatno naraste te prodajom ostvarujete prihode. Na neku ruku ako ste majstor u pronalaženju talenata rezultat vam i nije toliko nužan za razvoj, možete izgradi stadion i momčad samo na osnovu prodaje talenata koje ste pronašli. Svi natjecatelji mogu otpuštati igrače, trgovati između sebe igračima, kupovati nove igrače, graditi infrastrukturu što će im donijeti bolju ekipu ili veće prihode. Obično u startu poneki natjecatelj ide na veći overall ekipe, te kupuje starije igrače većeg overalla što dugoročno ne donosi dobro, dok recimo natjecatelji koji kupuju mlađe igrače i s manjim overallom vremenski samo napreduju. Overall je bitan za plaće i poreze što je detaljno pojašnjeno u pravilima natjecanja koja možete pronaći na našem DISCORD serveru.

Čini se da ima mnogo računanja i posla?

Zapravo je vrlo jednostavno, sama aplikacija Vam pruža uvid u sve navedeno i automatski sve računa na osnovu Vaših rezultata. Natjecatelj nakon DRAFTA i izbora igrača treba odigravati utakmice na tjednoj bazi, tj od četvrtka do četvrtka tri kola, odnosno 3 utakmice te unijeti rezultat u aplikaciju (strijelce, asistente, kartone). Prihode od TV prava dobije domaćin kada postavi snimku (odnosno link na utakmicu (YOUTUBE)), u slučaju da to ne učini prihode o TV prava može ostvariti i gostujuća ekipa (u pravilima je detaljno pojašnjeno), također domaćin ima prihode od ulaznica ovisno o izgradnji stadiona.  Natjecateljima se jako svidio BONUS sponzorski paket koji svaki natjecatelj izabere prije početka sezone. Menadžer predviđa na kojem mjestu bi trebao završiti njegov klub i izabire paket koji mu za to ciljano mjesto donosi najveći bonus tako da  pred sebe stavljaju  cilj i k tome teže do zadnjeg kola sezone.

Da li je aplikacija komplicirana?

Ne aplikacija nije komplicirana. Čitajući ovaj tekst možete vidjeti razne SS iz aplikacije. Od ulaznih cijena igrača, pregleda tima, dobiti, upisa rezultata, financija i slično. Također kada se otvara prijelazni rok administratori Vas vode kroz cijeli proces. To je ujedno i najzanimljiviji dio natjecateljima jer trguju međusobno, kupuju talente, igrače. Tu su i licitacije, tj ako ima zainteresiranih za istog igrača i slično. Jako je bitno da u licitacijama ne znate s kim se borite za igrača pa i ne znate koliko stanje natjecatelj ima na računu. Možda zvuči mnogo no stvarno je jednostavno i pregledno. Jedino što zahtjeva malo vremena jeste unos izvještaja cca 2-3 minuta nakon utakmice gdje unosite rez, strijelce, kartone, ozljede , SS i recimo Vaše viđenje, nije nužno ali lijepo je pročitati neki osvrt menadžera i njihovo viđenje utakmice.

Kako komunicirate? Viber? Mob?

Imamo DISCORD servere za natjecanja. Na neki način nismo željeli tražiti brojeve mob i koristiti uobičajene metode te “uznemiravati” natjecatelja u njegovo privatno vrijeme. DISCORD pruža mnogo više, jednostavan je te svaki natjecatelj može prilagoditi obavijesti koje želi dobivati. Sve smo posložili tako da točno znate gdje, kako i što!

PES-a nema, ML moda nema kako igrate?

Da na žalost od KONAMIA smo jako zakinuti, može se reći neuzvraćena ljubav prema PES fanovima što smatram sramotnim od jednog ozbiljnog proizvođača igara. Na tržištu je eFootball koji nema mnogo stvari koje bi igrače “zadržalo”, trenutno je aktualan DREAM TEAM mode  kojeg koristimo i za igranje PESICE. Naime nakon što završi DRAFT svaki natjecatelj pomoću GP unutar igre kupuje igrače koje je izabrao u draftu te iste razvija pomoći EXP pointsa koje osvaja u igri, tu smo također ostavili slobodu i bez ograničavanja jer je nemoguće kontrolirati svakog igrača. Tako da se događa recimo da imate Modrića kojem je overall unutar igre 87 no Vi ga u Dream team modu razvijate na maximum pa igrač može doći i na 90+ no plaća mu ostaje po autentičnoj ocijeni. Tipa kad ga kupite on je overall 82, plaća mu je za overall 87 a Vi ga možete “dignuti” na overall 93 + chem. Na taj način svi imaju iznad prosječne ekipe no nadamo se izlasku ML moda te igranju s autentičnim ocjenama već na proljeće što će uvelike olakšati samo organizaciju i učiniti natjecanje mnogo zanimljivijim i prihvatljivim.

Kada kreće PESICA? Sistem?

Upravo smo pri završetku TESTNE sezone za sistem i aplikaciju koja je bila zatvorena za natjecatelje koji nisu članovi 12.igrača, prijave za novu sezonu su otvorene putem google forme i mogu se prijaviti svi igrači koje ovakav tip natjecanja zanima. Očekivani početak natjecanja je u drugom dijelu veljače no sve informacije možete naći na DISCORD kanalu natjecanja te postaviti sva pitanja koja Vas zanimaju. Sistem igranja je da su igrači raspoređeni na osnovu dosadašnji rezultata u D1, D2, D3 itd… Svaka divizija se razlikuje po vještini i kvaliteti natjecatelja a tako i po prihodima, odnosno D1 je naša najjača liga po vještini te nešto boljim prihodima nego niže divizije!

Imate li kakvu poruku za igrače?

Godišnje se naše članstvo okuplja bar jednom tako da me većina poznaje, trudim se evo 12 godina samo za jednu stvar, da igrači mogu uživati i družiti se, nikad nije sve idealno ali zajedno i samo zajedno možemo nešto  postići za sve nas. Sastavili smo novi tim ljudi u organizaciji, imamo vrhunski alat za vođenje i zasigurno jedno jako zanimljivo atraktivno natjecanje za ljubitelje serijala i ovog moda igranja. Pridružite nam se, igrajmo, uživajmo zajedno u nogometu. Ovo je izuzetna prilika za početak jer kako sezone budu odmicale natjecatelji koji su tu od prve sezone biti će u prednosti no opet vještom igraču to neće stvarati problem! Nikad nisam želio raditi razlike između ljudi, organizacija i igrača, svim nam treba biti isti cilj a to je zabava i druženje ! Nadam se da će i KONAMI proći ovo krizno razdoblje te nam omogućiti alat i igru u kojoj možemo uživati! Dobrodošli i vidimo se na virtualnim terenima!

Za natjecanje se možete prijaviti OVDJE !
Putem OVE poveznice možete se pridružiti na DISCORD server natjecanja te saznati Više o organizaciji i načinu igranja!

“Our job is to give people who work hard all week something to enjoy in their free time!”