Pokušali smo što više informacija obuhvatiti ovim člankom kako bi vam bar malo približili naš rad a na vama je da se okušate  u virtualnom nogometu, upoznate druge igrače, stvorite rivalstva i prijateljstva i naravno trpate mreže! Prijaviti se možete putem google obrasca na dnu članka no prije toga ćemo vas upoznati s cijelim procesom učlanjenja u naše društvo te vas ukratko upoznati s našim natjecanjima i planovima za budućnost.

Prvo vam želimo poželjeti dobrodošlicu u našu gaming zajednicu te vam se zahvaliti na ukazanom povjerenju! Preporučamo vam da od našoj zajednici i radu pročitate OVDJE ! Da bi postali aktivni član našeg društva trebate ispuniti online pristupnicu za članstvo koju možete naći OVDJE ! Nakon što unesete svoje podatke dobiti ćete automatski mail kako je vaš zahtjev zaprimljen, odjel za članstvo će obraditi vaše podatke i dobiti ćete povratni mail sa svim potrebnim podacima i informacijama.

Godišnje članstvo u društvu iznosi 100,00 kn, uplatom godišnje članarine postajete aktivni član te možete sudjelovati u našim online natjecanjima, ostvarivati razne pogodnosti prilikom kupnje gaming opreme u Hrvatskoj i BIH.

Nakon što ste postali aktivni član, zamolili bih vas da na vaš mobilni uređaj ili PC instalirate aplikaciju DISCORD i da za korisničko ima postavite vaš PSN ID (online ID s vašeg PS4) te kliknete OVDJE da bi pristupili našem serveru. Sada kada ste na serveru vidljivi ste administratorima i voditeljima naših natjecanja koji će vas uputiti kako dalje, ovisno o natjecanju za koje ste se prijavili.

PES MANAGER LEAGUE

PES MANAGER LEAGUE ili PML naše je najbrojnije natjecanje. Natjecatelji u ovom natjecanju igraju 1v1. Natjecanje se igra po sistemu lige (home&away), ima liga kup te mCL (Manager Champions league) i mEL (manager Europa league). Igrač izabere klub (klub po želji, samo da je registrirani nogometni klub), naš tim izrađuje dresove te logo koji se stavlja u poseban PATCH za PML natjecanje. Za primjer u našim ligama se igra sa  Hajdukom,  Zmijavcima, Dinamom, Željezničarom, Sarajevom, Zrinjskim, Partizanom, Crvenom Zvezdom i sl . Svaki igrač dobije određen iznos virtualni €ura za sastavljanje svoje momčadi. Nakon što dobijete iznos pristupate sastavljanju momčadi, niti jedan klub u ovom natjecanju nema istog igrača. Kroz natjecanja ostvarujete prihode (stadion, gledatelji, prodaja, TV prava, rezultati) i rashode (plaće igrača, kazne) vašeg kluba. Dakle već smo spomenuli stadione na kojima možete povećavati kapacitet stolica i na taj način ostvarivati veću dobit kao i izgradnja akademije gdje se nalaze U21 igrači koji vam mogu donijeti veliku zaradu, naravno ovisi kakvog ste talenta prepoznali. TV prava također igračima donese prihode a da bi to osigurali trebate instalirati PML patch i podijeliti snimku ili live stream. Na polusezoni i na kraju sezone je prijelazni rok gdje igrači kroz posebnu WEB aplikaciju trguju između sebe ili na tržištu traže slobodne igrače koji se kupuju prema stvarnoj vrijednosti, odnosno vrijednost prema Transfermarktu (vidljivo u aplikaciji). Manager aplikacija vam uvelike olakšava vođenje vašeg tima, daje vam uvid u trenutno stanje na tablicama, raspored igranja, plaće igrača, cijene igrača, slobodne igrače, omogućuje trgovanje između igrača, bilancu kluba i još mnogo toga. Za PML se uskoro sprema i U21 ligaško natjecanje. PML je postalo jedno od najatraktivnijih i najzanimljivijih natjecanja u našoj povijesti.

eFOOTBALL LEAGUE

 

Jedno od jednostavnijih 1v1 online natjecanja između igrača. Natjecanje koje broji veći broj igrača koji su raspoređeni po ligama, 1. eFootball PES liga je liga koja je po kvaliteti igrača najjača, tu su oni najbolji a iza dolaze ostale lige, ovisno o broju natjecatelja. Svaki novi igrač svoje druženje i put počinje u najnižem rangu natjecanja te dobrom igrom napreduje u viši rang te tako do 1. lige gdje je borba onih najboljih u serijalu i gdje se odlučuje o prvaku. Svaka se liga igra s posebnom jačinom klubova ovisno o PES serijalu. Recimo u prvoj ligi igrate s klubovima jačine 5*/4.5*, u drugoj s 4*. dok u trećoj s 3.5*. Iz svake lige napreduju po 4 igrača u viši odnosno ispadaju u niži rang natjecanja. Prije početka svake sezone, live ždrijebom se odlučuje redoslijed biranja klubova te s izabranim klubom igrate do kraja sezone. Zanimljivo je da uz kvalitetu vašeg kluba nužno pratiti i formu jer obično igrači “požure” za neki bolji klub a u stvari bude im većinom lošija forma pa se dobro namuče za ostanak u nekoj od liga. Uz ligaško natjecanje tu su i dva ligaška kupa koja se igraju na dva načina.

eFootball PES league cup

  • PRVI DIO (Skupine): Natjecatelji su podjeljeni u 8 skupina. Nositelji su igrači iz viših divizija, tako da su po 2 natjecatelja iz 1.lige raspoređeni u 8 skupina (prva jakosna skupina), 2 natjecatelja iz 2.lige u 8 skupina(druga jakosna skupina) dok su ostala mjesta popunjena igračima iz nižih divizija. U skupinama se igra home&away a po dva najbolje plasirana idu u 1/8 završnice. Skupine određuje ždrijeb. Postavke iste kao i za LIGAŠKE UTAKMICE.
  • DRUGI DIO (playoff) Igraju se dvije utakmice, sistem  home&away s tim da pogodak više u gostima donosi prednost.  U slučaju da nakon obje utakmice ni jedan igrač nema prednost igra se “majstorica” u tom slučaju dolazi do promjena u POSTAVKAMA te se uključuje Extra time (produžeci) i  Penalties (jedanaesterci). Domaćin u majstorici je igrač koji je bio i u prvoj utakmici domaćin(ždrijeb odlučuje). U “majstorici” ne vrijedi gol u gostima, kod neodlučenog ide se na produžetke i jedanaesterce!
  • ZAVRŠNICA (finale) Igra se jedna utakmica u POSTAVKAMA te se uključuje Extra time (produžeci) i  Penalties (jedanaesterci).

The twelfth player FA cup

  • Igra se jedna utakmica, domaćina određuje ždrijeb.
  • U slučaju neriješenog rezultata, utakmica se ponavlja no sa zamjenom domaćinstva
  • U slučaju da se igra druga utakmica, domaćin (host) dužan je uključiti jedanaesterce
  • Ako je rezultat u drugoj utakmici neriješen, pristupa se izvođenju jedanaesteraca (gol u gostima se ne računa)
  • Od četvrtzavršnice eFootball PES kupa, u slučaju neriješenog odmah se pristupa izvođenju jedanaesteraca-nema uzvrata i zamjene domaćinstva

Naša zajednica sudjeluju u izgradnji mobilne aplikacije za eSport natjecanja koja će biti dostupna na tržištu sredinom 2021. god te će uvelike olakšavati pregled ligaških ili kup natjecanja te će svi korisnici moći sami upisivati rezultat, editirati svoj tim odnosno profil i još niz mogućnosti. Mobilna aplikacija će biti dostupna svima koje se bave organiziranjem bilo kakvih nogometnih natjecanja a distribuirati će je tvrtka iz Hrvatske.

 

myClub BALKAN LEAGUE

PES BALKAN LIGA ili PESBALL jedno je od novijih natjecanja na portalu, a da bi se natjecali u njemu potrebno vam je osnovno predznanje myClub načina igre. Ovo natjecanje svim sudionicima u startu pruža jednake uvjete i jačina svih ekipa je jednaka. Kako složiti ekipu da joj timski duh bude 99 i kako rasporediti igrače koje imaš do maksimalne jačine tima koje ti natjecanje dopušta? Dva su glavna pitanja s kojima se sudionici susreću. Da pojednostavnimo, svake sezone određuje se jedan maksimalni TEAM STRENGTH, odnosno jačina ekipe – odnosno svima poznate zvjezdice. TEAM SPIRIT je nešto što sami morate postići a idealan je maksimalni, odnosno 99 . Način na koji se timski duh povećava su kartice TACTICAL TRENINGA ili igranjem u COM ili RANKING načinu. Svakom igraču na pojedinoj taktici s određenim trenerom piše koliko mu se sviđa ta ista taktika – odnosno postoje igrači koji odmah imaju 99. Uz ova dva najbitnija elementa igre postoji još niz drugih koji ovaj način igranja čine zanimljivim.

SKAUT KARTICE – Nakon svake utakmice u online ili COM modu igrač dobije određenu karticu, skaut kartice služe da točnom kombinacijom dovedete željenog igrača.

TRAINING – Igrače koji vam se ne sviđaju možete pretvoriti u trenere, a zatim istrenirati igrače kojima želite rast ocjena i vještina. Poželjno je trenirati igrače određenih pozicija s istim takvim trenerima. CMF trener u CMF igrača ili ukoliko imate 2 jednaka igrača( ime i prezime isto), pretvaranje jednog od njih u trenere i „pucanje“ u ovog drugog dodatno dižu ocjene.

SQUAD MANAGMENT – U ovom izborniku određujete trenere i njihovu taktiku, važno je napomenuti da trener s pojedinom taktikom ima zaključane postavke, tj. Igrač ne  može pretvoriti 3-5-2 u 4-3-3 da mijenja i pomiče igrače po terenu kao što to može u klasičnim modulima igranja. Međutim postoji način koji dopušta 2 pomoćna trenera te tako dobivate mogućnost izbora 3 taktike za vrijeme utakmice – svaka od tih taktika zahtjeva posebni 99 TEAM SPIRIT

UGOVORI – Svaki igrač ima ugovor na 10 utakmica, kada ugovor istekne igrača možete pretvoriti u trenere ili mu produžiti ugovor. Utakmice PESBALLa igraju se u „myClub Friendly Match“ sobama, a tamo se igračima ne troše ugovori.

ZAKLJUČAK –Ovaj način igranja ujedno je i kompleksan i jednostavan. Sve ovisi o vama i vašoj nogometnoj romantici i istraživanja.

OSTALO – Svaki sudionik natjecanja dobiva vizualni identitet u obliku logotipa svoje ekipe po željenim smjernicama koje zadaje administratoru ovog natjecanja.

FULL MANUAL ZAJEDNICA

FULL MANUALL ili FUMA je zajednica koja okuplja igrača željne igranja na manual postavkama, dakle bez pomoći AI. U našoj FUMA zajednici brojimo dvije lige i to FUMA MANAGER LEAGUE (FML) te FUMA SOCCER LEAGUE (FSL). Neki od igrača kažu, “jednom manualac uvijek manualac” što bi značilo ako zaigrate na FUMA postavkama više se nećete željeti vratiti na standard postavke igrajući PES.

FUMA MANAGER LEAGUE

FUMA MANAGER LEAGUE ili FML je naše najstarije manager natjecanje. Sastoji se od ligaškog i kup natjecanje te U21 lige. U suštini PES MANAGER LEAGUE je dijete ovog natjecanja, odnosno kopija pa slobodno možemo prekopirati cijeli opis natjecanja. Prednost FML natjecanja je manji broj igrača i liga što vam ostavlja veći broj slobodnih igrača na tržištu i lakše sastavljanje momčadi. Ovo natjecanje nema PATCH već koristite postojeći klub s PES serijala no sastavljanje momčadi, prihodi i rashodi su identični kao i u već opisanoj PML.  Još postoji razlika u trajanju utakmice, odnosno u PML utakmica je 10 minuta dok je ovdje zbog specifičnog moda igranja 15 min. Kao i u PML ovo natjecanje ima posebnu WEB aplikaciju koja vam olakšava vođenje vašeg tima, daje vam uvid u trenutno stanje na tablicama, raspored igranja, plaće igrača, cijene igrača, slobodne igrače, omogućuje trgovanje između igrača, bilancu kluba i još mnogo toga.

FUMA SOCCER LEAGUE

FUMA SOCCER LEAGUE ili FSL je natjecanje za ljubitelj igranja na FULL MANUAL postavkama. Ovo natjecanje i sistem je svake sezone različito. Igra se s postojećim klubovima na aktualnom serijalu ali obično prati neko stvarno natjecanje pa smo tako znali dobiti prvaka kroz ligaško natjecanje  CONMEBOL preko Copa Libertadores i Copa Sudamericana ili kroz ligaško natjecanje neke od aktualnih svjetskih liga. Baš sljedeća sezona ovdje donosi zanimljiv način, odnosno igrači sastavljaju sami svoj tim prema uputama voditelja. Imaju ograničen broj igrača vezanih za overall u PES serijalu, odnosno mogu koristiti jednog igrača overalla 82, dva igrača overalla 81… Na taj način iz određene lige sastavljaju svoj tim pa ajmo reći da sljedeća sezona FSL ima neke crte manager moda.

eSport

Mod 11v11 je sve popularniji kod igrača virtualnog nogometa a poseban je po tome što sa svakim virtualnim igračem na terenu upravlja igrač iz svoga doma. Jako je bitno da se natjecatelji poznaju, da igraju momčadski i da zacrtanu taktiku prenesu na virtualne terene. Bitna je disciplina i red kao i u pravom nogometu a svaka greška se skupo naplaćuje od protivničke ekipe.

eSPORT TEAM LOKOMOTIVA ZAGREB

Naš rad i zalaganje prepoznala je i NK Lokomotiva. Pokrenuli smo zajedničku suradnju u svrhu promocije eSporta u Hrvatskoj na serijalu PRO EVOLUTION SOCCER.eSport team Lokomotiva natjecati će se u prvom profesionalnom natjecanju 11v11 u organizaciji VGL eSports & HFP (Greece) a boje tima braniti će aktivni članovi društva 12.igrač (PES igrači koji sudjeluju u raznim online natjecanjima u organizaciji društva)

Moramo naglasiti da je NK Lokomotiva kao prva na razini Hrvatske prepoznala potencijal eSporta i nama omiljenog PRO EVOLUTION SOCCERA a društvo Dvanaesti igrač prva PES organizacija koja je postigla dogovor i suradnju, nadajmo se dugotrajnu i uspješnu! Predsjednik eSport tima Lokomotiva Zagreb je Nikola Novoselec.

12th PLAYER eSport team

Osim eSport tima Lokomotiva imamo i dva eSport tima našeg društva koji igraju na različitim postavkama, odnosno tim s FUMA i Standard postavkama. Oba tima koriste igrače iz naše zajednice. Ukoliko ste jedan od aktivnih članova i želite se okušati u modu 11v11 to možete učiniti preko naših eSport timova i tako početi prve korake u virtualnoj karijeri koja je pred vama. Naravno trebate zaslužiti svoju minutažu kod aktualnog izbornika/trenera momčadi. FUMA zajednica dala nam je i izbornika e REPREZENTACIJE HRVATSKE pa se možete nametnuti te braniti boje nacionalne vrste u FUMA modu.

 

Nadajmo se da smo vam s ovim opširnim člankom približili naš rad i prenijeli bar dio pozitivne energije naše gaming zajednice i da ćete postati dvanaesti igrač ! Vidimo se na virtualnim terenu !

THE PITCH IS OURS !!!