KAKO SE PONAŠATI U VIRTUALNOM SVIJETU NOGOMETA

Pišem ovaj članak sa ogromnom željom da ga svi čitatelji pokušaju pročitati s razumijevanjem. Pišem ovaj članak jer sam iz dana u dan okružen toksičnom atmosferom i situacijama gdje poštivanje protivnika nije opcija. Pišem ovaj članak jer znam koliko volim igrati prokleti PES.

Pišem ovaj članak da shvatite koliko se trudimo.

PRIMJER

“Situacija je napeta. Utakmica se bliži kraju, a masni_ivo13 vodi 2:1 u derbiju koji odlučuje o prolasku u 1. ligu. Njegov protivnik TariKotiga u pokušaju kontra napada i gotovo sigurne gol šanse zaustavljen je oštrim prekršajem s leđa na samom centru igrališta. Utakmica je gotova i na discordu počinje rasprava bez uvoda i čestitki. Krenula je rasprava o fair-playu, smislu nogometa, greškama, glupom KONAMIJU i uz sveprisutno spominjanje bogova ova rasprava nema kraja.”

RIJEŠENJE

Vaš kontroler pruža jednake mogućnosti kao i onaj vašeg protivnika. O postavkama odlučujete sami. Ne osuđujte želju za pobjedom, ne osuđujte stil, ne osuđujte način zabijanja i obrana. Svatko ima kontroler u rukama i smije pokušavati ono što igra dopušta. Postoje pravila u nekim natjecanjima koja kažu da se prekršaj s leđa u izglednoj gol situaciji kažnjava porazom. Postoje pravila da se igra s ciljem zadržavanja i dodavanja lopte u svojoj polovici kažnjava gubitkom ili ponovnim odigravanjem utakmice. O tim pravilima svatko od nas ima pravo na vlastito mišljenje. Osobno ga smatram  oblikom oduzimanja slobode ideji igre koju je KONAMI stvorio za nas jer nije svaka situacija ista situacija u očima masnog_ive13 ili TariKotige, neke stvari se dogode spontano, u žaru borbe i adrenalina te ih kao takve gledamo drugačije nego ostali. Aktualno pravilo s nošenjem maski podijelilo je ljude i njihove stavove, ovdje također imamo pravo na vlastito mišljenje ali postoje opcije. Nemaš masku, ne možeš u trgovinu. Napraviš fatalni prekršaj – zadržavaš loptu – ostaješ bez bodova.


Kako se onda ponašati u ovakvom svijetu gdje je ponekad bolje biti gubitnik koji svima čestita na dobrim utakmicama nego pobjednik koji nemilosrdno melje svoje protivnike? Razmišljao sam o ovom pitanju podosta u zadnje vrijeme i napravio svoj popis, svoju listu, svoja pravila.

Nazvao sam ih 11 nilskih zapovijedi

 1. Ovo je PES. Najbolja nogometna simulacija, nemoj igrati druge.
 2. Skoncentriraj se na igru, odloži mobitel i uživaj.
 3. Psuj samo ako ti pomaže.
 4. Poštuj protivnika i pravila, igrajte – po mogućnosti razmijenite iskustva.
 5. Ne piši gluposti – Svatko ih ima priliku pročitati.
 6. Ako izgubiš zatraži ili se pripremi za revanš.
 7. Igraj kako ti srce zaželi – kupio si ovu igru.
 8. Pomiri se s činjenicama. Mnogo ih je.
 9. Ne poželi tuđeg igrača , taktiku i stil. Budi svoj!
 10. Analiziraj poraze – negdje si pogriješio.
 11. Ne tuguj, ne plači – Ako ne ide, ugasi Playstation.

  ZAKLJUČAK

  Kroz život i odrastanje na sve strane učimo o pravilima ponašanja, dobru i zlu. Učimo o sebi, svojim navikama i granicama. Sve ovo napisano u tekstu znamo i svjesni smo istoga ali dogodi nam se poraz, ne u smislu izgubljene utakmice već u s smislu izgubljenog razuma. Nakon toga nastaje nemir i postajemo ranjivi. Pišemo svašta, spremni smo na sve samo da obranimo svoj ponos i svoje stavove. Teško je kontrolirati emocije kada ne ide onako kako smo zamislili. Krivimo KONAMI, greške u igri, loš internet protivnika i drugo. Komunikacija je najbolje rješenje za sve. Svoje frustracije sačuvajte za sebe, javite se administratorima s problemima koje ne možete riješiti s protivnikom. Budite korektni i uživajte. Lagano je.

  nilska_krava